invasionen av ukraina

Ryska förslaget: ”Hipsters” och ”frisörer” kan producera ammunition

Ryssland kan tvinga in civila för att producera ammunition – i det utdragna kriget.

FOTO: Konstantin Zavrazhin/Kremlin Poo/Zuma Press/TT, Youtube, Silas Stein/DPA/TT
Ryssland börjar bli desperata i kriget mot Ukraina.
I rysk statlig tv diskuteras det huruvida ”delvis arbetsmobilisering”, att civila är med och producerar ammunition, är en bra idé.
– Alla kan göra detta – även en hipster, säger programledaren enligt Aftonbladet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vladimir Putin berusad: ”Vem var det som började”
0:30

Efter reklamen: Vladimir Putin berusad: ”Vem var det som började”

(0:30)

Slå på ljud

Den ryska ”specialoperationen” skulle vara över på ett par dagar – sedan skulle Ukraina enligt Vladimir Putins, 70, plan ha gett upp. Men så har det inte alls blivit.

Nu förbereder Ryssland dess invånare på att kriget kan bli ordentligt utdraget och att striderna kan hålla på i flera år. Aftonbladet skriver att det i ett ryskt nyhetsprogram diskuterades huruvida landet skulle få användning för nya, teknologiskt starkare, vapen innan kriget är vunnet. En av de som uttalade sig då var den tidigare generalmajoren i ryska armén, numera ledamot i parlamentet, Andreij Gurulyov.

– Det första är att behålla lugnet och vinna med det vi har. Men vänta inte på krigsslutet, vänta inte på någonting. Det kan ta lång tid innan kriget är slut. Jag skulle tro att det blir 2027–2030, inte tidigare, säger han.

Vladimir Putin visar inga tecken på att vilja sluta fred med Ukraina. Då får han vara beredd på att kriget kan bli utdraget och pågå i flera år.

Vladimir Putin visar inga tecken på att vilja sluta fred med Ukraina. Då får han vara beredd på att kriget kan bli utdraget och pågå i flera år.

FOTO: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Tvingas kämpa på i väntan på nya vapen

Gurulyov fortsätter med att säga att de ryska trupperna får försöka hålla humöret uppe och kämpa på medan de väntar in de nya vapen.

– Vi behöver vinna med moderna vapen. Vi behöver få ut dem till trupperna. Det är allt, säger Andreij Gurulyov.

För att få ut mer ammunition till militären skulle ”delvis arbetsmobilisering” kunna vara ett alternativ, alltså att vissa civila tvingas arbeta med att producera ammunition. Programledaren i nyhetsprogrammet verkar själv vara av åsikten att det skulle vara en bra idé.

”Ta en barista eller någon från en frisörsalong”

– Alla kan göra detta – även en hipster. Redan nu kan man ta en barista eller någon från en frisörsalong. De kan lära sig att göra hylsor på en vecka, säger han.

Som rysk barista får du kanske vara beredd på att producera hylsor om ett tag.

Som rysk barista får du kanske vara beredd på att producera hylsor om ett tag.

FOTO: Victoria Gnatiuk/Alamy Stock Photo/TT

Men Gurulyov är inte lika övertygad. Hans svar tyder på att han är frustrerad över läget.

– Det är för fasen enklare att stänga ner Moskva. Det är så många slöfockar där, säger han.

FOTO: Konstantin Zavrazhin/Kremlin Poo/Zuma Press/TT, Youtube, Silas Stein/DPA/TT, Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool/Zuma Press/TT, Victoria Gnatiuk/Alamy Stock Photo/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN