invasionen av ukraina

Riksåklagarens besked till Putin i direktsändning: ”Illegal” mobilisering

Vladimir Putin i möte med Igor Krasnov, Rysslands riksåklagare.

FOTO: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool/TT
I ett klipp som sprids på sociala medier informerar den ryska riksåklagaren Putin om den ”illegala” mobiliseringen som skett.
I den regisserade tv-sändningen ser Putin märkbart bekymrad ut och klippet har nu fått nästan 400 000 visningar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ryska missilen exploderar bakom reportern i livesändning
0:28

Efter reklamen: Ryska missilen exploderar bakom reportern i livesändning

(0:28)

Slå på ljud

Vladimir Putins och riksåklagaren Igor Krasnovs ”jobbmöte” direktsändes i rysk statlig tv och har i efterhand laddats upp på Kremls officiella sajt på så väl ryska som engelska.

I den regisserade tv-sändningen berättar riksåklagaren för Putin om Rysslands ”illegala” mobilisering, rapporterar Aftonbladet.

På sociala medier har klippet fått enorm spridning efter att Anton Gerashchenko, rådgivare till Ukrainas inrikesminister, delat det på Twitter. På torsdagsmorgonen har klippet nästintill 400 000 visningar.

9 000 soldater mobiliserades ”illegalt”

Putin och riksåklagaren Krasnov sitter mittemot varandra vid ett rektangulärt bord. Krasnov ser bekymrad ut när har informerar Putin om hur den ”illegala mobiliseringen gått till.

Putin uppvisar en ihopbiten front och ett uttryckslöst ansikte.

Riksåklagare Krasnov.

Riksåklagaren Igor Krasnov informerar Putin om den ”illegala” mobiliseringen som skedde i höstas när Putin begärde delvis mobilisering.

FOTO: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool/TT

Riksåklagaren berättar att 9 000 soldater mobiliserats på fel sätt, vissa på grund av svåra hälsoproblem. Han klargör också att en del av soldaterna inte får betalt och att trupperna på frontlinjen inte får sina vinteruniformer förrän nu.

– Herr president, eftersom detta var första gången på lång tid som vi haft en mobilisering har en rad allvarliga problem visat sig. Många har nu lärt läxan, säger Krasnov enligt Kremls hemsida.

Ett försenat svar på missnöjet

Tisdagens möte mellan Putin och riksåklagaren direktsändes och finns även att se tillbaka på på Kremls officiella sajt. Det är tydligt att Kreml vill att folket ska höra vad som sägs – kanske som ett försenat svar på det kaos som utbröt under mobiliseringen i höstas.

Under hösten och vintern har klipp som visar nymobiliserade soldaters missnöje över hur mobiliseringen gått till spridits på nätet. De rasar över brist på utrustning, träning och andra nödvändigheter, skriver Aftonbladet.

Vladimir Putin.

Vladimir Putin uppvisade en uttryckslöst ansikte under mötet med riksåklageren Igor Krasnov.

FOTO: Twitter

Klippen visar bland annat fulla soldater i slagsmål med varandra och rekryter som druckit sig medvetslösa inför avresan till Ukraina. The Moscow Times skriver att redan i början av oktober hade minst sex nyrekryter dött innan de gett sig ut i strid – tre av dem ska ha dött på samma träningsbas i Sverdlovsk.

– En av de mobiliserade männen dog efter en hjärtinfarkt och en annan tog livet av sig. Den tredje blev hemskickad där han dog av skrumplever, sa lokale politikern Maxim Ivanov till nyhetskanalen EAN.

Diagnosticerad schizofreni och ensamstående pappor

I en annan rysk region, Chabarovsk, hade man också enorma problem med mobiliseringen. Efter bara några dagar skickades hälften av rekryterna hem eftersom de inte höll måttet eller inte borde kallats in.

Bland de män som mobiliserats fanns diagnosticerad schizofreni och ensamstående pappor till barn med funktionshinder, rapporterar The Moscow Times.

Efter haveriet sparkade regionens guvernör den lokale chefen för rekryteringen.

FOTO: TT/Twitter

FRÅN FÖRSTASIDAN