Ridskolan portar tunga ryttare från att rida: ”Ett problem”

Ryttare över 90 kilo portas från ridskolan

En viktgräns har nu satts upp för ryttare på en ridskola i Enköping.

Foto: TT

Inga ryttare över 90 kilo – det har ridklubben bestämt.
Orsaken? De saknar hästar som klarar av ryttare i den viktklassen.
– Problemet är att avlare bara vill ha fram stjärnor, säger ridskolechef Gunilla Byström vid Enköping.

Ridskolan i Enköping har tagit fram en gräns för hur mycket eleverna får väga. Eleverna får som mest väga 90 kilo. En inofficiell hållning som ridskolan haft som ett längre tag.

Men problemet har nu förvärrats, vilket gör att ridskolan måste nu sätta regeln i print. Ridskolan i Enköping gick själva ut med den nya policyn med ett inlägg på Facebook. Där blev ett flertal upprörda över beslutet, även om många höll med om anledningen till viktgränsen.

En användare i en lokal Facebook-grupp kommenterade nyheten med: Helt rätt. Djurens välmående före människans ego”

En annan person skriver under ett inlägg: ”Klart att det är trist men som överviktig får man nog se bortom sin känslighet över sin vikt när det är ett djurs välmående det gäller. Säger jag just såsom rejält överviktig själv!”


Viktkrav: Ryttare måste vara under 90 kilo

Gunilla Byström är chef över Enköpings Ridklubb, ERK i Åkerby. Regeln som ridskolans styrelse satt upp handlar om att de helt enkelt saknar hästar nog för att klara av den övre viktklassen.

– Vi saknar stora hästar som kan bära mer vikt, säger Gunilla Byström till Hänt.

Av 39 hästar i ridskolans ägo, klarar endast tre hästar ryttare på 90 kilo. En av dessa tre hästar var tvungen av hög ålder pensioneras. Vilket gör att nu ridskolan är tvungna att införa viktgränsen, eftersom de saknar nog med hästar.

– Det här är ett jättevårt beslut att ta. Hur man än gör med en sån här sak så blir det fel. Men vi har varit tvungna att dra i nödbromsen för våra hästar skull, de tar mycket stryk av att gå med för mycket vikt, säger ridskolechefen på Enköpings Ridklubb, ERK i Åkerby, till Enköpings Posten som tidigare har skrivit om viktgränsen.

Gunilla Byström, vid Falsterbo Horse Show. Med hästen Quite a Miracle vann hon 7-årschampionatet för dressyrhästar, 2008.

Foto: Roland Thunholm / TT

Finns fler än ett problem för ridskolor

Anledningen till att ridklubben var tvungna att dra i nödbromsen handlade inte bara om mängden hästar, menar Gunilla Byström när Hänt pratar med henne. Hon pekar på ett större problem för ridskolor i hela Sverige.

– Vi saknar uppfödare för ridskolehästar. För att säga det snällt, ett problemet är att avlare vill satsa på stjärnor, säger ridskolechefen.

Gunilla Byström menar att det är tufft att hitta hästar som klarar pressen som ridskolehäst. De måste vara stabila, trygga och starka hästar, med ett lugn och klarar 15 pass i veckan, med 15 olika ryttare av varierande kunskapsnivå. Marknaden för avlare till skolor är helt enkelt för liten.

– Alldeles för många uppfödare har slutat, säger en uppgiven Gunilla Byström till Hänt.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

LÄS OCKSÅ: Tim Stokely, 37, grundade Only fans – tjänar miljontals pund

LÄS OCKSÅ: Marijuana, sprit och miljoner – så lockas folk till att vaccineras

FOTO: NTB, FREDRIK SANDBERG/TT

SENASTE NYTT!