jul

Rekordmånga klappar säljs i andra hand – därför säljs gåvorna vidare

Julklappar under granen.

FOTO: TT/Blocket
Allt fler julklappar hamnar på köp- och säljsajter efter att jultomten tömt sin säck.
Ofta handlar det om oönskade klappar som säljs vidare, men i år tros det ekonomiska läget vara boven.
– I år var det verkligen rekordtidigt. Kalle Anka hade inte ens hunnit dra igång på tvn, säger kommunikationsansvariga på Blocket.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mardröms-jul – Grinchen tar barnen julklappar
0:38

Efter reklamen: Mardröms-jul – Grinchen tar barnen julklappar

(0:38)

Slå på ljud

Det ekonomiska läget i Sverige påverkar alla, och det tar inte paus bara för att svenskarna får julledigt. Dyrare julmat, dyrare klappar och dyrare elräkning för julbelysningen gör att många får det tufft i juletider – något som syntes redan på julaftonsförmiddagen.

Strax efter julklappsutdelningen var det fler julklappar än vanligt som hamnade på Tradera och Blocket. Kitty Ehn, kommunikationsansvarig på Blocket berättar att det var rekordtidigt i år.

– Kalle Anka hade inte ens hunnit dra igång på tvn. Redan runt lunchtid hittade en liten läsplatta sitt nya hem på Blocket där den letade efter en köpare, säger Kitty Ehn, kommunikationsansvarig på Blocket, till TV4.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

1 av 10 svenskar har sålt en julklapp

TV4 Nyheterna rapporterar att under julafton laddades det upp fler köp- och säljannonser än vanligt. Hela 24% fler säljannonser på Tradera jämfört med förra julafton. Tradera tror dock inte att det handlar fler oönskade klappar.

– Vi har ju idag en ekonomisk tuffare tid, och jag tror att många känner av elpriser, boräntor och man gör allt man kan för att spara in pengar, säger Sofia Hagelin, presschef på auktionssidan Tradera.

Att vi säljer våra julklappar är inget nytt fenomen – även om det för vissa kanske låter otacksamt. Enligt en Sifo-undersökning från oktober i år har 1 av 10 svenskar sålt en julklapp i andra hand.

TV4 har pratat med folk på stan. En av de som inte tycker att man borde sälja något man fått är Zaara Sharman.

– Jag tycker inte att det är bra för att om man får något av någon speciell då är det bra att alltid behålla den för sig själv och försöka att använda den, säger hon.

FOTO: TT/Blocket

FRÅN FÖRSTASIDAN