TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Rekordhöga smörpriser i affärerna: ”Vill bevara bönderna”

05 okt, 2022 
https://image.hant.se/image-8773938?imageId=8773938&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Daniel Sörensen
Smörpriserna skjuter i höjden
Priset på smör har ökat med upp mot 40 procent i livsmedelsbutikerna.
Det beror på att det blivit dyrare för bönderna att producera varan.
– Produktionen har fått ökade kostnader för transporter, råvaror och energi. Vi behöver hjälpas åt allihopa, därmed har vi höjt våra priser, säger Marika Lifbom, mejerichef på Götene mejeri till DN.
Annons
Amanda går back nästan 90 000 varje månadBrand logo
Amanda går back nästan 90 000 varje månad

Stigande räntor, inflation och ökade kostnader för el, drivmedel, foder och gödsel har blivit en realitet för Sveriges lantbrukare. Att det blivit dyrare för bönderna att producera livsmedel har kort och gott resulterat i att priset på dessa matvaror ökat.

De senaste varorna som uppmärksammas är mjölk, ost, smör och andra mejerivaror.

Dagens Nyheter har besökt Götene mejeri, där de bland annat producerar Bregott. Priset på ett paket normalsaltat smör som tillverkats i Bregott-fabriken har rusat med 30-40 procent sedan januari. Produkten beskrivs nu som en ”lyxvara”.

– Tittar man på just Bregott kan man ju tycka att det är dyrt, men Bregott innehåller väldigt mycket fett. Ju mer fett och protein som finns i en produkt desto dyrare, säger Marika Lifbom till DN.

Dyrare mjölk – dyrare smör

Tidningen redogör för att priset på mjölk har stigit med 29 procent för konsumenterna det senaste året – jämförelsevis har genomsnittspriset för livsmedel ökat med 14 procent. Det har alltså blivit väldigt dyrt med just mjölk.

Annons

För att producera en liter smör krävs 20 liter mjölk. Lägg därtill att el-, foder- och transportkostnader ökat.

– Vi har svenska, näringsrika och högkvalitativa produkter. Det är viktigt att bevara den svenska livsmedelsindustrin ur ett globalt hållbarhetsperspektiv. Vi vill bevara gårdarna, bönderna och arbetstillfällen, säger Marika Lifbom.

Brist på bränsle ökar priset

På onsdagsmorgonen gick Göteborgs-Posten ut med att det råder pelletsbrist i landet, trots att Sverige exporterar mycket till den europeiska marknaden. Det kommer således även att bli dyrare på denna front för hushåll som eldar pellets.

FOTO: Claudio Bresciani/TT

Annons