inrikes

Reaktionerna efter Mats Löfvings plötsliga död: ”Jävligt sorgligt”

Mats Löfving framför polisbilar.

FOTO: Sofia Ekström/SvD/TT
Under onsdagskvällen hittades Stockholms regionpolischef Mats Löfving död i sitt hem.
Det oväntade beskedet slog ned som en bomb och reaktionerna är många.
”Det är ett mycket sorgligt slut på en tragisk historia”, skriver Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Polisen mål: ”Bryta våldsspiralen på två veckor”
0:32

Efter reklamen: Polisen mål: ”Bryta våldsspiralen på två veckor”

(0:32)

Slå på ljud

Det var vid 19-tiden på onsdagskvällen som polisen bekräftade att Stockholms regionpolischef Mats Löfving avlidit i sitt hem i Norrköping.

Beskedet kom bara timmar efter att utredaren Runar Viksten presenterat sina slutsatser kring utredningen rörande Löfving och Linda Staaf. Utredningen rörde bland annat jäv och grovt tjänstefel.

Mats Löfvings död utreds nu som misstänkt mord.

– I och med att vi inte vet med säkerhet vad som inträffat i det här fallet så rubricerar vi det som misstänkt mord och en förundersökning gällande misstänkt mord är inledd, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson polisregion Öst.

Efter det plötsliga dödsfallet har reaktionerna strömmat in. Det oväntade beskedet verkar ha satt samhället i gungning.

Leif GW Persson om Mats Löfving: ”Jävligt sorgligt”

Kriminologiprofessor Leif GW Persson säger till Expressen att beskedet är ”jävligt sorgligt”.

– Det behöver man inte vara kriminolog för att tycka, utan det räcker med att man är en kännande människa, säger Leif GW Persson.

Även justitieminister Gunnar Strömmer har uttryckt sin sympati efter Mats Löfvings oväntade död. Han förklarar att han mottagit beskedet med sorg.

– Mina tankar går till hans anhöriga och kolleger, säger Strömmer.

Tove Lifvendahl: ”Ett mycket sorgligt slut på en tragisk historia”

Efter att polisen offentliggjort tragedin publicerade Svenska Dagbladets politiska redaktör Tove Lifvendahl en ledare angående nyheten.

”Den turbulens som förevarit i den svenska polisledningen fick under onsdagskvällen en tragisk utgång”, skriver hon och fortsätter:

”I skrivande stund finns ingen utförlig information om Mats Löfvings död. Men det är ett mycket sorgligt slut på en tragisk historia. För hans anhöriga, kollegor och för det svenska polisväsendet.”

Polisen utanför Mats Löfvings hem.

Polisen larmandes om en skadade person i en lägenhet i Norrköping. Senare på kvällen bekräftade polisen att det rörde sig om den avlidne Mats Löfving.

FOTO: Niklas Luks/TT

Utredare Runar Viksten: ”Oerhört tragiskt”

Även Runar Viksten, mannen bakom utredningen som riktades mot Mats Löfving har kommenterat händelsen. Han var på väg in i SVT:s Aktuellt när han nåddes av beskedet. Med anledning av dödsfallet ställde han in sin medverkan.

– Vi var överens om att jag inte kunde medverka i tv under de här omständigheterna. Det som har inträffat är oerhört tragiskt, säger han till Aftonbladet.

Runar Viksten håller pressträff om utredningen kring Mats Löfving.

På onsdagen presenterade utredare Runar Viksten sina slutsatser kring utredningen. Han ansåg att rikspolischefen borde överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Riksdagsledamoten: ”Mats hade ett blått hjärta”

Även på Twitter strömmar reaktionerna in. Politiker och poliser lämnar sina kondoleanser och sörjer polischefens död.

Södermalmspolisen Viktor Adolphson delar med sig av ett minne för att hylla den bortgångne.

”Mitt främsta minne av Mats Löfving är att han följde med poliserna under de våldsamma kravallerna i påskas, när det sköts varningsskott och poliserna utsattes för besinningslöst våld och hat. Han satt i bussarna med dom. Det kommer jag alltid respektera”, skriver han på Twitter.

”Djupt tragiskt. Oerhört tungt för hans anhöriga”.

Mats Löfving.

Mats Löfving blev 61 år gammal.

FOTO: Johan Nilsson/TT

Riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm minns när han tillsammans med en polisaspirant promenerade genom korridorerna i polishuset på Kungsholmen.

”Vi passerade regionpolischefens kontor. Dörren var öppen. Mats Löfving såg oss och hälsade. Han tog sig tid och välkomnade aspiranten. Mats hade ett blått hjärta”, skriver han på Twitter.

Även den socialdemokratiska politikern Annika Strandhäll har kommenterat Löfvings plötsliga död.

”Så oerhört sorgligt och onödigt, vi är alla bara människor..”, twittrar hon.

FOTO: Niklas Luks/TT/Jonas Ekströmer/TT/Johan Nilsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN