politik

Raseriet mot Sverige: ”Det är en skam!”

SVT-programmet Svenska nyheter kritiseras hårt i Turkiet efter skämt om Erdogan

FOTO: SVT
Satirprogrammet Svenska nyheter drev med Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdogan.
Nu rasar turkisk press mot Sverige.
Det är en skam i svensk tv!”, skriver regeringstrogna tidningen Sabah.
Dödskul? – brutala skämtet slutar illa
0:32

Efter reklamen: Dödskul? – brutala skämtet slutar illa

(0:32)

Slå på ljud

Det är inte första gången det satiriska SVT-programmet Svenska nyheter hamnar i blåsväder. Redan 2018 ilsknade Kina till när den dåvarande programledaren Jesper Rönndahl skämtade om kinesiska turister i Sverige och bad dem att inte bajsa utanför sevärdheter.

Denna gång är det inte Kina, utan Turkiet, som brusat upp ordentligt efter att ytterligare ett inslag från programmet hamnat under lupp.

Bytte plötsligt programledare

Den nuvarande programledaren Kristoffer Ahonen Appelquist, 47, skojade i fredagens avsnitt om Sveriges relation med Turkiet – och framför allt fick landets president Recep Tayyip Erdogan, 68, ett par gliringar. Appelquist kallade bland annat presidenten för ”Vetoturken” eftersom han kommit med en mängd krav till Sverige för att han ska godkänna landets medlemskapsansökan till Nato.

Kristoffer Ahonen Appelquist har lett programmet Svenska nyheter sedan 2019.

FOTO: Christine Olsson/TT

– En grej till. Du ska ge fan i vilka vi intervjuar eller visar på tv. Vi har demokrati här, och om jag så vill göra om Svenska nyheter till Kurdiska nyheter så gör jag det. Så – nu gör jag det, säger han.

Sedan ersattes plötsligt Appelquist av den svensk-kurdiske komikern Kadir Meral som på kurdiska drev öppet med Turkiet och dess president.

– Just nu släpps det ut miljontals ton metangas i havet. Allt pekar på att det är Erdogan som ligger där och fiser för att han ätit för mycket shishkebab, säger han om den stora Nord Stream-läckan.

Kadir Meral skojade också om Erdogans hårfäste. "Du är ju från landet dit alla åker för att göra hårtransplantation!”, säger han.

FOTO: SVT

Vrede hos turkisk press

Det uppskattades definitivt inte i Turkiet. Tidningen Sabah skriver:

Det skandalösa programmet sändes – trots att Turkiet har möjlighet att lägga in veto mot ansökan om länderna inte accepterar Turkiets krav. Är det så här de ska komma med i Nato?”.

Nyhetssajten Internet Haber skriver även dem upprört om satirinslaget.

"I Sverige, där PKK-medlemmar protesterar på gatan varje dag, hånades och förolämpades president Erdogan i den statliga kanalen SVT”.

”Erdogan som bestämmer”

Sveriges avgående statsminister Magdalena Andersson är tveksam till om Erdogan och Turkiet verkligen kommer att sätta stopp för Nato-inträdet enbart på grund av tv-programmet.

– Jag tror att det som är viktigt för Turkiet är naturligtvis att vi lever upp till överenskommelsen som vi har gjort. Och det har också skett åtgärder i Sverige och Finland, säger hon till TV4.

Däremot tror Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, att Svenska nyheter kan ha försvårat eller försenat ett godkännande från Turkiet.

– Formellt är det upp till det turkiska parlamentet att fatta beslut om Sveriges Natoansökan, men i slutändan är det Erdogan som bestämmer – och han är en känslosam person som absolut kan välja att straffa en motpart om han känner sig kränkt, säger Levin till TT.

FOTO: SVT, Christine Olsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN