brott

Rakhmat Akilovs önskan inifrån fängelset nekad – det ville han göra

Rakhmat Akilovs permissionsansökan avslagen av Kriminalvården

FOTO: Polisen/TT
Rakhmat Akilov sitter inne på livstid på anstalten Saltvik i Härnösand.
Nyligen avslogs hans ansökan om permission av Kriminalvården.
Enligt SVT hade han en tydlig idé om vad han hade velat göra ute i det fria.
Youtuber äter fladdermussoppa – riskerar mångårigt fängelsestraff
0:33

Efter reklamen: Youtuber äter fladdermussoppa – riskerar mångårigt fängelsestraff

(0:33)

Slå på ljud

Rakhmat Akilov, 44, föddes i Samarkand i Uzbekistan 1978. Han kom till Sverige i oktober 2014.

Drygt tre och ett halvt år senare gjorde han sig skyldig till ett av de värsta brotten i svensk historia när han den 7 april 2018 körde en lastbil, drygt 1 000 meter nedför Drottninggatan i Stockholm, och dödade fem personer.

Flyttades till Saltvik i somras

I Stockholms tingsrätt dömdes Akilov för terroristbrott dels genom fem mord, dels genom allmänfarlig ödeläggelse. Dessutom dömdes han för försök till terroristbrott genom 119 försök till mord samt 24 fall av framkallande av fara för annan. Påföljden blev livstids fängelse och utvisning på livstid. Han satt tidigare på Hall utanför Södertälje, men blev i somras flyttad norrut till Saltvik utanför Härnösand, en av Sveriges tre säkerhetsanstalter.

Drottninggatan någon dag efter Akilovs vansinnesdåd. Blommor, gosedjur och brev lämnades av sörjande människor.

Drottninggatan någon dag efter Akilovs vansinnesdåd. Blommor, gosedjur och brev lämnades av sörjande människor.

FOTO: Stephen Simpson/REX/Shutterstock/TT

– Akilovs sympatier för IS går inte att diskutera, han har själv berättat om det vid ett flertal tillfällen och det framgår också av material från hans mobiltelefon, sa chefsrådman Ragnar Palmkvist under en presskonferens 2018.

– Det fodras inte att man tillhör någon terroristorganisation. En ensam gärningsman som har en lite oklar och verklighetsfrånvänd agenda kan dömas till terroristbrott, förutsatt att gärningen är tillräckligt allvarlig och sker med ett visst syfte, sa Ragnar Palmkvist.

Det ville Rakhmat Akilov göra på permissionen

SVT Nyheter rapporterar om att Rakhmat Akilov i oktober ansökte om en lufthålspermission, en viss typ av permission som de som dömts till långa fängelsestraff kan beviljas.

Rakhmat Akilov grips några timmar efter dådet. Bilden är från Polisens förundersökningsprotokoll.

Rakhmat Akilov grips några timmar efter dådet. Bilden är från Polisens förundersökningsprotokoll.

FOTO: Polisen/TT

För mindre än en vecka sedan fick han svar från Kriminalvården. Akilovs ansökan avslogs. Hans önskan var att få lämna anstalten för att komma ut på en shoppingrunda och köpa skor, jeans och skjorta. Dessutom ville han passa på att gå ut och äta på restaurang.

Men Kriminalvården anser att risken är för stor att han på något sätt avviker, begår nya brott eller missköter sig. Det är helt enkelt för riskabelt att låta Akilov lämna anstalten för en kortare permission. SVT skriver att det det krävs extraordinära insatser för att Kriminalvården ska kunna bevilja 44-åringen en lufthålspermission.

FOTO: Polisen/TT, Stephen Simpson/REX/Shutterstock/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN