Putins spricka med oligarkvännen – dotter Sofias offentliga markering

Spricka mellan Roman Abramovich och Putin? Kanske om dottern Sofia får bestämma.

Spricka mellan Roman Abramovich och Putin? Kanske om dottern Sofia får bestämma.

Foto: TT
Väldigt få ingår i Vladimir Putins inre krets.
Men en av dessa är Roman Abramovich – som nu splittras mellan sin vänskap med despoten och sin egen dotter.
Nu har oligarken sålt sin krontroll över fotbollslaget Chelsea.
0:30

Efter reklamen: Världens starkaste mormor (?) – 71-åringen tävlar i styrkelyft

(0:30)

Roman Abramovich, 55, är en rysk-israelisk miljardär – som sedan 2003 haft kontroll över fotbollslaget Chelsea. 55-åringen är världens 142:e rikaste man.

Med sin familj har har oligarken levt över hela världen, men hemmabasen har varit i Storbritannien. Nu höjs röster att oligarken slipper undan sanktioner, trots sina nära band till diktatorn Vladimir Putin.

Roman Abramovich, 55, är världens 142 rikaste man – och ingår i Putins nära krets.

Foto: Vladimir Gerdo

Många vill se sanktioner mot Roman

Trycket på att den 55-åriga miljardären att bryta banden med Putin ökar allt mer. I det brittiska parlamentet ställdes nyligen frågan till Boris Johnson varför oligarken inte omfattades av sanktioner.

– Du talar stort om fler sanktioner, premiärministern. Men Roman Abramovich drabbas inte av sanktionerna?

– Han bor i London. Hans barn befinner sig inte i bombningarna. Hans barn är här med honom, i London, frågade parlamentsledamoten Chris Bryant.

2-barnsmamman har hatat sin make i 16 år – vägrar skilja sig

Nyligen avsade Roman Abramovich sig krontrollen över det brittiska fotbollslaget Chelsea. En gigantisk nyhet som skapade svallvågor över hela fotbollsvärlden. Den före detta lagkaptenen för Chelsea, John Terry, tackade på sociala medier-plattformen Twitter den ökände oligarken.

”Tack herr Roman. Du var den bästa ägaren i VÄRLDEN”, skrev John Terry.

”Till alla offren av kriget i Ukraina”

Själv lovade Roman Abramovich att all inkomst från försäljningen skulle gå till: ”Till alla offren av kriget i Ukraina”. Han har tidigare donerat 400 miljoner pund till olika judiska välgörenhetsorganisationer. Han gav även pengar till förintelsemuseet i Israel, rapporterar The Sun.

Men under inga omständigheter har Roman Abramovich kritiserat kriget, eller ens kallat det för en invasion. Enligt flera experter, som den brittiska tidningen The Sun har talat med, vill han inte reta despoten Putin.

Splittras mellan familjen och Putin

Men Roman Abramovich har fått problem på hemmafronten. Hans dotter Sofia Abramovitj, 26, har nämligen gått ut hårt mot Putin – och kriget. Något Hänt har rapporterat om tidigare.

På sina sociala medier har dottern Sofia lagt ut en bild, med texten: ”Ryssland vill ha ett krig med Ukraina”. Men ordet ”Ryssland” var överstruket och istället stod det rakt upp och ner ”Putin” istället.

Till bilden fanns även texten: ”Den största och mest framgångsrika lögnen i Kremls propaganda är att de flesta ryssar ställer upp för Putin”.

En hård känga mot diktatorn i öst. Men nu måste Roman Abramovich välja – dottern, eller Putin? Hur det än blir står fotbollslaget Chelsea utan ägare.

Vladimir Putin, 69.

Foto: PAVEL GOLOVKIN

LÄS OCKSÅ: Skönhetsdrottningen Anastasiia Lenna krigar för Ukraina: ”Låt oss...”

LÄS OCKSÅ: Putins okända skönhetsingrepp – experterna svarar

Foto: Vladimir Gerdo, INSTAGRAM, PAVEL GOLOVKIN

SENASTE NYTT!