vladimir putin

Putins ord om kriget: Allt går enligt plan

Vladimir Putin

FOTO: TASS/TT
Kriget i Ukraina har gått in i en ”positiv trend” för rysk del, enligt Vladimir Putin.
Det säger han i en intervju med den statskontrollerade tv-kanalen Rossiya-1.
– Allt går enligt försvarsdepartementets och militärledningens plan, säger han enligt nyhetsbyrån Interfax.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ryska missilen exploderar bakom reportern i livesändning
0:28

Efter reklamen: Ryska missilen exploderar bakom reportern i livesändning

(0:28)

Slå på ljud

Vladimir Putins tv-intervju i den ryska tv-kanalen Rossiya-1 kommer efter att Kreml meddelat att man tagit kontroll över orten Soledar, knappt 2 mil utanför Bachmut i östra Ukraina. Det är uppgifter som tillbakavisats av Ukraina.

I intervjun beskriver Putin, 70, striderna som en framgång och förklarar att kriget har gått in i en fas där Ryssland har övertaget, skriver Expressen.

– Allt går enligt försvarsdepartementets och militärledningens plan, säger han i intervjun i den statskontrollerade tv-kanalen.

Kontrollen över Soledar anses vara en moralisk framgång

Expressen har tidigare pratat med flera experter som säger att Soledars strategiska betydelse är låg. Men i Moskva har den påstådda erövringen stor betydelse.

En skadad militär får vård.

Både ryska och ukrainska soldater har skadats i striderna i Soledar.

FOTO: Anatolii Stepanov/TT

– Rent strategiskt verkar de flesta dessutom anse att de här bägge städerna har mindre betydelse, men i Moskva ser man det som moraliska framgångar, säger Inga Näslund, Rysslandsexpert på Palmecentret, till Expressen.

Samtidigt som det pågår strider i Soledar rapporterades det under lördagen rapporterades om flera robotattacker mot Ukraina, vilket har bekräftats av det ryska försvarsdepartementet. De hävdar att attackerna riktats mot militära mål och infrastruktur, men antalet civila dödsoffer stiger.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Det bombade huset i Dnipro.

Minst 21 personer har dött efter att ett flerbostadshus i Dnipro bombats under lördagen.

FOTO: Clodagh Kilcoyne/TT

De mest omfattande attackerna på två veckor

Under lördagen bombades ett flerbostadshus i Ukrainas fjärde största stad Dnipro. Minst 21 personer uppges ha dödats och över 70 personer skadats. Enligt lokala myndigheter saknas fortfarande 40 personer som försvunnit i rasmassorna.

Räddningsarbetet vid huset i Dnipro.

Enligt ryska myndigheter siktar man endast in sig på militära mål och infrastruktur, men det stigande antalet civila dödsoffer talar emot det.

FOTO: Jaime Saldarriaga/TT

De ryska robotarna ska även ha träffat viktig infrastruktur i städerna Charkiv och Kiev.

Attackerna bedöms som de mest omfattande på två veckor, skriver Dagens Nyheter. Ukrainas militära ledning säger att Ryssland under lördagen utförde tre flyganfall, skickade iväg 57 robotar och 69 raketattacker.

FOTO: TASS/TT/Anatolii Stepanov/TT/Clodagh Kilcoyne/TT/Jaime Saldarriaga/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN