ryssland

”Putins kock” borta – straffet efter brutala attacken: ”Blockerat”

Jevgenij Prigozjin och Vladimir Putin.

FOTO: TT
Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin gick hårt ut mot den ryska makteliten.
Han anklagade den inre cirkeln för förräderi och nu har president Vladimir Putin gett svar på tal.
Efter anklagelserna har Wagnerchefen plockats bort helt – som hämnd.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Volodymyr Zelenskyj: ”Slutar inte förrän mördarna straffas”
0:40

Efter reklamen: Volodymyr Zelenskyj: ”Slutar inte förrän mördarna straffas”

(0:40)

Slå på ljud

Relationen mellan radarparet president Vladimir Putin och Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin, även kallad ”Putins kock”, har gått från sämre till sämst. Under en längre tid har sprickan mellan dem blivit allt djupare. Efter att Prigozjin anklagat makteliten för högförräderi rann bägaren över för president Putin.

Enligt uppgifter har Putins högra hand nu uteslutits helt från den inre cirkeln. Efter anklagelserna mot topparna är han helt bortplockad från all kommunikation med Kreml, rapporterar Aftonbladet.

– För att stoppa mig från att fråga om ammunition har de stängt av alla telefonlinjer till regeringen på kontoren och inom Wagnergruppens förband, avslöjar han i ett ljudklipp på det ryska forumet Telegram.

– De har också blockerat mina passerkort till de myndigheter som tar dessa beslut.

Riktade vass kritik mot Vladimir Putin

Privatarmén Wagnergruppen har beskrivits som ett av de mest brutala förbanden som deltar i striderna i Ukraina. Gruppens chef Jevgenij Prigozjin sägs ha rekryterat mördare, våldtäktsmän och serieförbrytare att strida på frontlinjen.

Men trots soldaternas brottsliga sinnen har de inte burit frukt i kriget. Newsweek skriver att så många som 30 000 Wagnersoldater tros ha stupat under krigets gång. Ungefär hälften tros ha dött sedan mitten av december.

Och trots den – minst sagt – dåliga stämningen mellan förbandets chef och presidenten fortsätter Wagnersoldaterna kriga för Ryssland. Prigozjin har skyllt de dåliga resultaten på bristen på ammunition, vilket han menar att Putin och makteliten är ansvarig för.

I slutet av februari riktade Wagnerchefen vass kritik mot makteliten i ett ljudklipp på Telegram.

– Vi motarbetas på sätt som inte kan ses som något annat än ett försök att krossa Wagnergruppen. Det kan jämställas med högförräderi i en tid då Wagnergruppen kämpar med hundratals soldater i Bachmut, sa Jevgenij Prigozjin i klippet.

Jevgenij Prigozjin bortplockad

Kritiken uppskattades inte av Kreml och nu kommer nya anklagelser från det fruktade förbandets chef. Enligt honom ska han ha blivit helt bortplockad från kommunikationen med Kreml. Hans telefonlinjer har stängts av och hans passerkort blockerats, rapporterar The Moscow Times.

Den stora bristen på ammunition hos Wagnergruppen är fortfarande ett faktum, säger Prigozjin som menar att han har slut på alternativ efter utfrysningen.

– Det enda som återstår för mig är att vädja genom media. Och sannolikt kommer jag göra just det, säger Prigozjin i ljudklippet på Telegram.

Och även om det ser mörkt ut på frontlinjen och att soldaterna dör som flugor har Wagnerchefen inga planer på att ge upp.

– Jag har inget val. Jag kör på till slutet. Jag har folk som dör i drivor eftersom märkliga människor har beslutat om de ska få leva eller inte. Detta borde inte få hända, sa han i ett ljudklipp från februari.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN