Putins hemstad går till attack mot presidenten: ”Han måste bort”

Putins hemstad går till attack mot presidenten: ”Han måste bort”

Foto: TT
Putin ifrågasätts allt mer i Ryssland.
Despotens krig i Ukraina går allt sämre.
Nu kräver Putins hemstad att han ska avgå.
– Putins handlingar är ett hot, säger distriktsrådet enligt Aftonbladet.
Drottning Silvia "Ett barn blir flykting varje sekund"
0:38

Efter reklamen: Drottning Silvia "Ett barn blir flykting varje sekund"

(0:38)

Slå på ljud

Sju fullmäktigeledamöter i Vladimir Putins, 69, hemstad Sankt Petersburg har anklagat den ryska presidenten för förräderi i en ”sällsynt och vågad protest”, rapporterar The Telegraph.

– Putins handlingar är ett hot mot Rysslands säkerhet, säger distriktsrådet i ett uttalande.

Enligt The Telegraph anklagas Putin för att ha orsakat en ”häpnadsväckande förlust av människoliv, och en kraftig ekonomisk nedgång”, efter att ha eskalerat invasionen av Ukraina.

Vladimir Putin.

Putin har stött på motstånd hemifrån.

Foto: TASS

”Han måste bort”

Uttalandet är extra häpnadsväckande eftersom Sankt Petersburg är Putins hemstad – som han växte upp i som barn. Det är även samma stad som presidenten startade sin politiska karriär, efter han arbetat som KGB-agent.

”Han måste bort”, skriver ledamöterna, som tillhör samma distrikt som Putin växte upp i.

En annan av de sju ledamöterna, Nikita Yuferev, menar att Putin misslyckats genom att få Sverige och Finland att ansöka om medlemskap till NATO. Han menar även att Putin ”helt misslyckats” med sin plan att annektera Ukraina.

Ilska och panik hos ryska soldater

Men Nikita Yuferev uttrycker även frustration och få förhoppningar på att ledningen i Moskva ska lyssna på Sankt Petersburg, skriver Aftonbladet. Ledamoten sätter däremot sitt hopp till det ryska folket:

– Min inkorg är fylld av tacksamhets- och stödmeddelanden. Det visar att det är fel att tro att alla i Ryssland stöder Putin och den militära specialoperationen, säger han till The Telegraph.

Efter Ukrainas lyckade motoffensiv i Charkivregionen har panik spridit sig i de ryska leden, menar Mark Galeotti, expert på ryska säkerhetsfrågor.

– De blir verkligen argare, och det med uppenbara skäl. Särskilt när gapet mellan den officiella linjen och verkligheten på marken ökar, säger Mark Galeotti till The Guardian


Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN