Putins hälsotillstånd försämras drastiskt – så håller man det hemligt

Ryssland president Vladimir Putin.

FOTO: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool
Ryssland förbereder sig på att president Vladimir Putins hälsa kommer att försämras – enligt ryska källor kommer det inte att dröja länge.
Presidenten har redan ersatts av dubbelgångare.
Putins hälsa kraftigt ifrågasatt – nya bilderna väcker frågor
0:34

Efter reklamen: Putins hälsa kraftigt ifrågasatt – nya bilderna väcker frågor

(0:34)

Slå på ljud

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari i år har det vid flera tillfällen ryktats om olika sjukdomar tillskrivna Vladimir Putin, 69. Blodcancer, tumörer och demens är bara några av de sjukdomar som olika medier har nämnt under det gångna halvåret. Nu rapporterar den brittiska tidningen Daily Mail att presidentens medarbetare rustar för en allvarlig försämring av hans hälsa. Detta skriver Expressen.

En brigad av läkare

Tidningen The Times har tidigare rapporterat om Putins team av läkare som försöker rädda hans liv och den ryska sajten Projekt har kartlagt deras arbete med presidenten. En kirurg specialiserad på onkologi sticker ut enligt kartläggningen –Yevgeny Selivanov. Putin har sitt sommarhus i den ryska staden Sotji och kirurgen och presidenten ska ha befunnit sig i staden samtidigt under sammanlagt 166 dagar fördelat på 35 tillfällen under de senaste fyra åren. Detta menar sajten Projekt som fastställer att den ryska presidenten är allvarligt sjuk.

Ryssland president Vladimir Putin.

Flera källor påstår att Vladimir Putin är sjuk och det ryktas bland annat om blodcancer och hjärntumör.

FOTO: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Hemlighetsmakeriet och dubbelgångarna

Enligt den brittiska tidningen Daily Mail, som förlitar sig på information från den ryska Telegramkanalen General SVR, ska Putin redan använda sig av dubbelgångare. Det handlar om människor som ser ut som honom och kan ta hans plats i situationer där presidenten inte kan närvara. Ytterligare ett tillvägagångssätt för att dölja 69-åringens eventuella frånvaro är att skylla på att coronapandemin är tillbaka i Ryssland, menar General SVR.

Att detta ska vara sant förnekas dock av Kreml, Rysslands maktcentrum i Moskva. Både Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov menar att presidenten inte alls är sjuk. Den först nämnda beskriver ryktet som "fiktion och lögner."

FOTO: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

FRÅN FÖRSTASIDAN