ryssland

Putins desperata plan – kallar in beryktade generalen ”Armageddon”

Sergej Surovikin är Vladimir Putins nya operativa chef i Ukraina

FOTO: TV4, skärmdump
Den ryska invasionen av Ukraina går inte som Vladimir Putin hade hoppats.
Nu kallas Sergej Surovikin in som ny operativ chef – han ersätter den så kallade ”Slaktaren från Syrien”.
Reportern tvingas fly undan explosionen
0:27

Efter reklamen: Reportern tvingas fly undan explosionen

(0:27)

Slå på ljud

Missnöjet över krigets motgångar växer sig större i Ryssland. Vad ska nu Vladimir Putin, 70, hitta på? Svaret verkar helt enkelt vara att byta ut ledningen för invasionen. Det något desperata draget innebär att Aleksandr Dvornikov, kallad ”Slaktaren från Syrien”, kickas som operativ chef.

In kommer i stället den före detta flygvapenchefen Sergej Surovikin, 55.

– Det finns en starkt växande kritik mot ryska generalstaben och mot försvarsministern kring hur det här kriget går. I korthet går det ut på att hitta syndabockar. Kriget går riktigt dåligt. Någon måste de skylla på så att det inte landar på Putin, och de måste upplevas göra någonting, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigsföring, till TV4.

Sergej Surovikin.

Sergej Surovikin gjorde sin första dag som befälhavare i Ukraina i lördags.

FOTO: TV4, skärmdump

– Det handlar mer om att de måste hitta en syndabock snarare än att de tror att kriget kommer att gå väsensskilt annorlunda bara för att de byter befälhavaren, säger han.

Ökänd för sin brutalitet

Surovikin har under 1990-talet meriter från striderna i både Tjetjenien och Tadzjikistan. På senare tid har han skördat framgångar i Syrien. Där blev han ökänd för att vara en man som inte skyr några som helst medel. Han har pekats ut som en brutal man som bombat många civila i Syrien.

På grund av sitt rykte går han i Ryssland även under smeknamnen ”Armageddon” (enligt Uppenbarelseboken den plats där den avslutande striden mellan de onda och goda sker) eller kort och gott ”Den grymme”.

”Utgångsläget är väldigt dåligt”

Att hans inträde som invasionschef ska ha någon större betydelse tvivlar däremot Oscar Jonsson på.

– Hans utgångsläge är väldigt dåligt. Sannolikheten att han också ryker om en eller två månader är hög, säger han till TV4 och fortsätter:

– Jag tror nog inte att vi kommer se någon förändring nu med Surovikin. Möjligheterna att bete sig på ett annat sätt är ganska små. Jag tror inte att det är jättemycket han kan göra. Lyckas han stoppa den ukrainska motoffensiven och kanske till och med ta tillbaka territorium så kommer han absolut att bli hyllad, men jag ser inte det framför mig i det här läget.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN