invasionen av ukraina

Putin vill öppna bron igen – expertens skarpa varning: ”För snabbt”

Putin vill öppna bron igen – expertens skarpa varning: ”För snabbt”

Foto: TT
Putins skrytbygge stod i lågor. Nu vill han öppna bron igen.
Men svenska experten dömer bort planerna.
– I Sverige skulle inte Trafikverket öppnat bron så här snabbt, säger Raied Karoumi, professor i brobyggnad på KTH till Expressen.
Kändissoldaten Ben Grants förband skjuter ner rysk pansarvagn
0:35

Efter reklamen: Kändissoldaten Ben Grants förband skjuter ner rysk pansarvagn

(0:35)

Slå på ljud

Vladimir Putins, 70, skrytbygge till bro mellan Krimhalvön och Ryssland stod i natt i lågor efter en enorm explosion.

På bilder och videoklipp, som snabbt spred sig runt omkring i världen, kunde man se hur stora delar av bron låg i Svarta havet. Även ett tåg som transporterade bränsle stod i brand.

Vill skicka tåg nedför bron – brann i morse

Men nu vill Putin återgien öppna bron. Trots, att det enligt ryska uppgifter, var en såpas stor explosion på bron att tre personer miste sitt liv. Ett intensivt räddnings- och släckningsarbete har pågått under lördagen av Ryssland.

Enligt flertalet experter ligger Ukraina bakom sabotaget. Men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, 44, har inte erkänt något. Hans rådgivare Michajlo Podoljak skrev däremot ett ett kryptiskt inlägg under lördagsmorgonen – och varnade Moskva att explosionen på Krimbron ”bara är början”.

Under lördagseftermiddagen meddelade det ryska transportministeriet att bron delvis nu är öppnad. Enligt Sky News vill Ryssland nu skicka tåg ner för spåren som går längs med bron – där det endast timmar sedan brann kraftigt

Expert: ”Armerad betong kan spricka”

Enligt svenska KTH-professorn i brobyggnad Raied Karoumi, som Expressen har intervjuat, är beslutet riskfyllt. Till tidningen berättar experten:

– Brand kan påverka både betong och stål. Stål kan förlora sin hållfasthet rätt så mycket vid 500 grader, och när det brinner kan det bli varmare än så, och armerad betong kan spricka, säger Raied Karoumi.

– Jag tycker de öppnar bron lite för snabbt. Det kanske är symboliskt – att man vill visa att kommunikationen mellan Krim och Ryssland fortfarande fungerar. Men det är en risk, fortsätter professorn.

Professorn poängterar däremot att rapporterna från Krimhalvön fortfarande är knapphänta – och att ingen vet hur stor explosionen egentligen var. Men han menar även att i Sverige skulle det aldrig tillåtas att öppnas en bro såpass snabbt efter.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN