invasionen av ukraina

Putin beordrar vapenvila i Ukraina – anledningen: ryskt julfirande

Vladimir Putin

FOTO: TASS
Vladimir Putin beordrar två dagars vapenvila i Ukraina – så att ukrainarna kan fira den rysk-ortodoxa julhelgen.
Men Ukraina avfärdar vapenvilan och kallar det för ”hyckleri”.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vladimir Putin: ”Vi står vid en historisk gräns”
0:49

Efter reklamen: Vladimir Putin: ”Vi står vid en historisk gräns”

(0:49)

Slå på ljud

Vapenvilan ska gälla från klockan 12 på fredag till och med midnatt den 7 januari på lördag, enligt Rysslands president Vladimir Putins, 70, begäran.

Anledningen är att den rysk-ortodoxa julhelgen infaller under den tiden. Och att den högsta ledaren för den rysk-ortodoxa kyrkan patriarken Kirill tidigare i dag efterfrågade en vapenvila under den ortodoxa julen i Ukraina, då de flesta ukrainarna är rysk-ortodoxt kristna.

Vladimir Putin vill att ukrainarna ska kunna fira jul

”Med utgångspunkt från det faktum att ett stort antal medborgare som bekänner sig till ortodoxi bor i fientlighetsområdena, uppmanar vi den ukrainska sidan att utlysa vapenvila och tillåta dem att delta i gudstjänster på julafton, såväl som på juldagen”, säger Putin i ett uttalande enligt The Guardian.

Volodymyr Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj.

Kiur Kaasik/Delfi Meedia/TT

Ukraina avfärdar förslaget: ”Hyckleri”

Ukrainska myndigheter avvisar dock vapenvilan och kallar det för en cynisk fälla”, enligt Dagbladet.

– För det första, Ukraina angriper inte främmande territorium och dödar inte civila. Som Ryssland gör. Ukraina förstör bara medlemmar av ockupationsarmén på dess territorium- Och för det andra Ryssland måste lämna de ockuperade områdena – först då får man en "tillfällig vapenvila". Håll hyckleriet för dig själv, skriver Mykhailo Podoljak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, på Twitter.

Zelenskyjs svar om vapenvilan

Senare uttalade sig även Zelenskyj om Putins förslag på vapenvila:

– Ryssland kommer att använda vapenvilan som en ursäkt för att stoppa våra framsteg i Donbass, och ta in mer utrustning. Kriget tar slut när ryska soldater lämnar Ukraina eller kastas ut, säger han, enligt norska VG, som hänvisar till Reuters.

FOTO: TASS

FRÅN FÖRSTASIDAN