Svenska psykiatrikern: Här är Putins tre diagnoser

Hur mår Putin? Här finns kanske svaret.

Hur mår Putin? Här finns kanske svaret.

Foto: TT
I dessa oroliga tider är det nog många som ställer sig frågan: Vad är det för fel på Putin?
Tyvärr är nog hans diagnos en välbevarad statshemlighet.
Men svenska psykiatrikern David Grönte listar tre diagnoser som den krigsgalne diktatorn kan lida av.
Carl XVI Gustaf om Ukrainakrisen
0:36

Efter reklamen: Carl XVI Gustaf om Ukrainakrisen

(0:36)

Slå på ljud

Psykiatrikern David Grönte, 39, ger oss svar på frågan många ställer sig i dessa dagar: Vad är det för fel på diktatorn Vladimir Putin?

Till vardags arbetar David Grönte som konsult inom psykiatrin. 39-åringen driver även ett uppskattat TikTok-konto som går under namnet ”svararforklararpsykiatri”, där han förklarar olika begrepp och diagnoser på den populära videoplattformen.

Hur mår en människa som bestämmer sig för att att anfalla ett annat land? Svårt att säga – men David Grönte kanske kan hjälpa oss på traven att förstå.

Foto: SPUTNIK

Gör undantag för maktgalna diktatorer

Men David Gröntes senaste klipp skiljer sig rejält från hans vanliga innehåll. I normalfall brukar psykiatrikern inte sätta diagnoser på människor han aldrig träffat – men han gör ett rejält undantag för despoten Putin.

– Vilken diagnos har Putin? Man ska inte sätta diagnoser på människor man aldrig har träffat. Men … Med vissa diktatorer får man göra ett undantag, säger psykiatrikern David Grönte på sin TikTok-kanal.

Vad lider Putin av? En hel del …

Psykiatrikern första diagnos på diktatorn som nästan har startat ett ytterligare världskrig? Narcissistisk personlighetsstörning.

– Vladimir Putin har ”narcissistisk personlighetssyndrom”. De kriterierna uppfyllde han tydligt, säger David Grönte.

Vidare i klippet går David Grönte och förklarar om man följer modellen ”Psychopathy checklist”, som används av kriminalvårdsanstalter världen över – så har Vladimir Putin ytterligare diagnoser.

– Han uppfyller även kriterier för ”psykopati”. Så han har både ”narcissistisk personlighetssyndrom” och en ”psykopati”. Men …

Att vara tillsammans med någon med en psykisk sjukdom är inte alltid det lättaste. Här är Putin tillsammans med ex-frun Ljudmila Putina.

E-Press/TT

Är även deprimerad – och livsfarlig

– Troligtvis är Putin även deprimerad. Människor med ”narcissistisk personlighetssyndrom” har tendens att få ”depressioner” när de kommer upp i högre ålder och inte orkar hålla igång sin grandiosa självbild.

– När människor med narcissism får en depression har de även en tendens att agera ut den mot omvärlden, på ett aggressivt sett …

Tvingades återvända hem – deprimerad och lönnfet

Att Vladimir Putin visat tendenser på depression tidigare i livet är något som Aftonbladet har skrivit om.

När Putin som ung var stationerad i Östtyskland som KGB-agent ska han enligt tidningen varit riktigt rastlös och spenderat många timmar på ett lokal ölcafé. Tiden som agent blev inget äventyr för den 30-årige Putin. När Berlinmuren plötsligt föll rämnade inte enbart Sovjetunionen, utan även Vladimir Putins mentala hälsa.

Deprimerad och lönnfet tvingades Putin att återvända hem till glada Leningrad, för att bo tillsammans med sina föräldrar i en tvårummare.

Ingen kunde då tro att Putin skulle vara den 10 år senare som skulle greppa taget om makten i Ryssland, skriver kvällstidningen.

Ryssland tros ha över 6 000 kärnstridsspetsar i sin arsenal.

Foto: Science Photo Library

Många diagnoser – och stor röd knapp

– En deprimerad och narcissistisk person tappar ofta förmågan att tänka klart. Deras konsekvenstänk sänks, säger David Grönte.

Psykiatrikern summerar problemet i väl valda ord.

– Det stora problemet nu är att vi har en människa med narcissism, psykopati, med en depression, som har nedsatt konsekvenstänk och kärnvapen … säger psykiatrikern David Grönte.

LÄS OCKSÅ: Putins okända skönhetsingrepp – experterna svarar

LÄS OCKSÅ: Putins älskarinna har gömt undan 100 miljoner dollar

Foto: TT, SPUTNIK,

FRÅN FÖRSTASIDAN