brott

Polischefens dystra framtidsbesked: ”Ett infinite game”

Jale Poljarevius.

FOTO: TT
Inom två veckor ska våldsvågen som skakat Stockholm vara under kontroll.
Men svenskarna ska inte räkna med att polisen får bukt med gängkriminaliteten helt och hållet.
– Så länge det finns ett samhälle så finns det kriminalitet. Vi får ställa in oss på att detta är ett infinite game, säger polismästare Jale Poljarevius.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Polisen mål: ”Bryta våldsspiralen på två veckor”
0:32

Efter reklamen: Polisen mål: ”Bryta våldsspiralen på två veckor”

(0:32)

Slå på ljud

Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef i polisregion Mitt, liknar gängkriminaliteten vid ett så kallat infinite game – ett spel så pågår för alltid där reglerna ständigt ändras och där deltagarna byts ut.

– Vi ser en situation nu som är exceptionell med ett stort antal sprängningar och skjutningar på kort tid. Det är en ytterst allvarlig situation. Men våldsvågor har vi sett förut, det är heller inte nytt att tredje part skadas eller dödas, säger han till Aftonbladet.

Det senaste året har Sverige skakats av skjutvåld och sprängningar som skördat oskyldiga offer. I augusti 2020 sköts 12-åriga Adriana till döds utanför McDonalds i Norsborg, 2016 dog åttaåriga Yuusuf efter att en handgranat kastats in i en lägenhet på Hisingen i Göteborg.

Trots gängkriminalitetens förödande konsekvenser tror inte Jale Poljarevius att vi kan bli av med den.

– Att stoppa den här sortens kriminalitet helt och hållet, det påstår jag inte kommer att gå. Den har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Montera ner ett kriminellt nätverk och det dyker upp ett nytt. Men med det sagt så ska vi inte ge upp om att försvaga dem och se till att lagföra dem, säger polischefen till Aftonbladet.

Polischefen: Siffrorna kommer inte se bättre ut nästa gång

Jale Poljarevius menar att polisen behöver fokusera på tre områden. Det handlar om att låsa in de som begår brotten, att stoppa gängens rekrytering av barn och unga samt att se till att fler väljer att hoppa av.

Jale Poljarevius, region Mitt och Stefan Hector, kommenderingschefen NSH Rimfrost, Noa.

Jale Poljarevius var del av operation Rimfrost.

FOTO: Thea Åhs/TT

Han förklarar att polisen behöver fungera som ett pekfinger, men också som ”en moderlig famn”. För att det ska fungera behöver föräldrar, skola, sociala myndigheter, polis och politiker arbeta tillsammans, menar Poljarevius.

Det är inte bara barn och unga som faller offer för gängkriminaliteten, utan polisen ser även en trend att de som håller i vapnen blir allt yngre – och trots att polisen hoppats se en avmattning efter Encrochat-domarna har de unga kriminella blivit fler.

Efter vinterns våldsvåg har ett 30-tal personer gripits. Hälften av dem är under 18 år.

– Vi har exempel på 10-åringar i de här miljöerna. Jag tror heller inte att de siffrorna kommer se bättre ut vid nästa genomräkning, säger polischefen till Aftonbladet.

Jale Poljarevius.

Jale Poljarevius menar att polisen behöver fungera både som ett pekfinger, men också som en moderlig famn för unga som vill ta sig ur gängkriminaliteten.

FOTO: Peter Wixtröm/Aftnobladet/TT

”The Broken Windows Theory”

Han liknar situationen vid den i New York på 80-talet när staden skakades av hög kriminalitet. Där använde man sig av ”The Broken Windows Theory” – om ett fönster krossas och ingen lagar det så dröjer det inte länge innan nästa ruta krossas. För att inte hamna i en ond cirkel av krossade rutor rensade man upp områden som fallit i de kriminellas händer, skriver Aftonbladet.

I New York såg man att brottsligheten sjönk drastiskt efter krafttaget.

Även om vi i Sverige inte har ”slum” på samma sätt som i USA, menar Poljarevius att det finns områden som i princip ”ägs” av gängen.

– Folk får säga vad de vill om socialvård, att det är att dalta med kriminella och ge dem kaffe och kaka. Men att den typen av socialvård kan ha effekt finns det exempel på, även om vi för den skull inte får vara naiva och tro att det löser allt, säger han.

FOTO: Thea Åhs/TT/Peter Wixtröm/Aftnobladet/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN