Pernilla Wiberg försvann från rampljuset – så lever hon i dag

Firar 25 år med Bödvar Bjerke.

Foto: TT
Pernilla Wiberg tog Sverige med storm efter att ha kammat hem flertalet OS och VM-medaljer.
Men nu avslöjar skidlegenden vad som är viktigast i livet – familjen.
– Jag har ett fantastiskt liv. Jag har barn som är välartade, jag jobbar med det jag tycker är roligt och vet att vi är privilegierade med boenden i Monaco, Stockholm och här i Idre, säger hon till Hemmets Journal.
0:34

Efter reklamen: Mamman testar motocross – "AKTA LINAN"

(0:34)

Pernilla Wiberg, 51, tog Sverige med storm under 1990-talet. Runt halsen har hon flertalet medaljer i utförsåkning, som två OS-guld och hela fyra VM-guld. Hon skulle snabbt bli känd under smeknamnet ”Pillan”.

Men efter flertalet lyckade mästerskap och tävlingar tvingades Pernilla Wiberg lägga skidorna på hyllan 2002. Hon hade drabbats av en knäskada – och efter konsultation med läkare – meddelade hon att karriären var över.

Pernilla Wiberg försvann från scenen – efter den fantastiska karriären: ”Då blir du en mr eller mrs Nobody”, säger hon till Hemmets Journal.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sedan dess har det varit tyst från Pernilla Wiberg i stora sportsammanhang.

Hannah föddes 15 veckor för tidigt – plötsliga vändningen

– Jag kraschade knäet ganska tidigt i karriären och var borta i ett år, vilket var bra. För om man bara har en uppåtgående karriär och slutar på topp, är det svårt att förstå att det går jäkligt snabbt neråt, då du blir mr eller mrs Nobody, säger Pernilla Wiberg till Hemmets Journal.

Lever i Sverige – och i Monaco

I dag driver Pernilla Wiberg hotell i Idre – som passande nog heter Pernilla Wiberg Hotel. Hon delar sin tid mellan Sverige, där familjen har bostad i både Idre och Stockholm – och Monaco.

För Hemmets Journal berätta Pernilla Wiberg om livet efter karriären. Hon berättar för tidningen att hon aldrig haft det bättre. Hon firar i år hela 25 år med den stora kärleken Bödvar Bjerke, 51.

Programledarnas chock mitt i sändning – efter ovanliga storvinsten

Stort sportintresse hos barnen – men inga skidor

Parets barn, Axel, 18, och Sofia, 14, pratar klanderfri svenska, trots att de knappt levt i Sverige. Båda barnen sysslar med sport, även om inget har följt mammas skidspår och tagit på sig pjäxorna.

Dottern Sofia tränar gymnastik på hög nivå i Monaco. Axel har däremot flyttat hem till Sverige igen sedan i höstas – för att satsa på fotbollskarriären.

– När Axel var liten sa han alltid att han bodde på tre ställen: i Monaco, i Stockholm och "påtellet", säger Pernilla till tidningen. Hon säger även att Sverige känns mer hemma än Monaco.

– Det är ju här familjen finns.

I Pernilla Wibergs familj är det fortfarande sport som står högst upp på agendan. Sonen Axel sysslar med fotboll – och dottern Sofia tränar gymnastik. Men ingen har plockat på sig pjäxorna.

Foto: Olle Sporrong/Expressen/TT

Firar 25 år med maken – slog gnistor direkt

När Pernilla Wiberg träffade sin Bödvar blev det gnistor och kärlek redan från första ögonkastet. I år var det 25 år sedan paret träffades. Första gången deras blickar möttes var i en källarlokal i Lake Louise i Kanada.

Paret beskriver mötet som ”magiskt”. Pernilla Wiberg visste så fort Bödvar gick genom dörren att han var den rätta.

Pernilla: ”Han är så manlig i sig själv”

– Fråga mig inte hur jag visste det, men det var som om en blixt slog ned och det hände något inom mig när jag såg honom.

Sedan 1996 har paret hållit ihop – och firar nu 25 år tillsammans. När de träffades blev den norske landslagstränaren snart även Pernilla Wibergs tränare.

Norska skidstjärnan stoppas från OS – får inte tävla efter bilderna

– Bödvar kunde inte bry sig mindre om någon kommenterar något. Han är så manlig i sig själv, så det rinner bara av honom och det är fränt att se det i en kille, säger Pernilla Wiberg.

Men Pernilla Wiberg har inte fallit bort från den publika scenen helt och hållet. Hon är ofta med i TV. Nu senast deltog hon i SVT:s Vinterstudion och med Mästarkvalet på SVT Play, som sänds efter ­Mästarnas mästare.

Pernilla och Bödvar träffades redan 1996. De har hållit ihop sedan dess.

Foto: Jonas Hessman/TT

LÄS OCKSÅ: Björn Lind blev nationalhjälte efter dubbla OS-guld – men föll i glömska

LÄS OCKSÅ: Agneta Anderssons OS-medaljer stals –mysterium hur guldet kom tillbaka

Foto: Anders Wiklund/TT, Christine Olsson/TT

SENASTE NYTT!