Pengaregn över kungen: Regeringen höjer apanaget till 168 miljoner

Kungahusets apanage höjs med nästan 19 miljoner under 2023.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT
Det kungliga apanaget höjs med 18,8 miljoner i den nya budgeten.
En av anledningarna är att kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen.
– Att de får en höjning med nästan 19 miljoner i de här tiderna när det är elkris, bränslekris och räntekris kommer att sticka folk i ögonen, säger Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning, till Hänt.
Elisabeth Svantesson (M) om "Pengaregnet över kungahuset"
0:41

Efter reklamen: Elisabeth Svantesson (M) om "Pengaregnet över kungahuset"

(0:41)

Slå på ljud

Finansminister Elisabeth Svantesson (M), presenterade regeringens nya budgetförslag under tisdagsmorgonen. I budgetpropositionen som lämnas över till riksdagen går det att under punkten Rikets styrelse att läsa att regeringen föreslår att öka det kungliga apanaget.

Det rör sig om en höjning med drygt 18,8 miljoner kronor. Från 149,1 miljoner kronor från föregående budgeten till 167,9 miljoner kronor under 2023. Höjningen av underhållet till den kungliga hov- och slottsstaten grundar sig på tre faktorer:

Regeringen bedömer att säkerheten vid de kungliga slotten behöver stärkas. Vidare behöver medel tillföras för att möjliggöra aktiviteter med anledning av att det har gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och 50 år sedan H.M. Konungen blev statschef”, står det i propositionen.

Ett jubileumsår som väntar kungafamiljen

Enligt Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning, kommer inte höjningen som någon större överraskning då det är ett speciellt år som väntar.

– Det är en skälig höjning då 2023 är ett stort kungligt år i Sverige. Kungen firar 50 år på tronen och det kommer arrangeras stora fester med kungligheter från hela världen. De här pengarna krävs för att kunna hålla säkerheten och göra de här festerna, säger han till Hänt Nyheter och fortsätter:

– Å andra sidan, att de får en höjning med nästan 19 miljoner i de här tiderna när det är elkris, bränslekris och räntekris kommer att sticka folk i ögonen. Folk kommer bli irriterade och arga när de ser den här höjningen. Garanterat.

Johan T Lindwall har tidigare varit hovreporter på Expressen och har således goda kontakter inom kungafamiljen.

Johan T Lindwall har tidigare varit hovreporter på Expressen och har således goda kontakter inom kungafamiljen.

FOTO: Eero Hannukainen/TT

Regeringen föreslår att 8 miljoner ska spenderas på jubileumsfirandet av de båda kungarna, samt att 9,2 miljoner ska läggas på säkerhetshöjande åtgärder.

– Man höjer säkerheten kring Haga och Drottningholm framför allt. Man gör ett skalskydd där och har haft ett skalskydd tidigare, så det är en höjning som sker varje år faktiskt, säger Johan T Lindwall.

Svantesson: ”Finns stöd från svenska folket”

Elisabeth Svantesson fick under presskonferensen om nya budgeten en fråga från Aftonbladet angående höjningen av apanaget. Tidningens reporter frågade om inte andra familjer behöver pengarna mer än kungafamiljen.

– Nu går inte apanaget till kungafamiljen på det sättet utan till det som de representerar. Det finns stöd från svenska folket att fira detta, svarar finansministern.

Johan T Lindwall krokar i Svantessons uttalande:

– Det gör det, absolut. Det finns ett jättestort stöd och vi har monarki som statsskick i Sverige. Men det är en otroligt usel timing för kungafamiljen att äska mer pengar i apanage för ett jubileumsår. Samtidigt måste de göra det för att kunna genomföra jubileumsåret, säger han.

– Hade det inte varit höjda räntor, höjd el- och bränsleskatt och så vidare så hade det varit en annan grej. Hade det inte varit inflation hade folk inte blivit lika irriterade, men nu kan det väcka anstöt utan tvekan.

Har du redan märkt av något missnöje från folk?

– Jag tror att det kommer bli debatt kring det. Folk kommer att bli arga. Jag är helt övertygad om det.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT, Eero Hannukainen/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN