svenska politiker

Pehrsons hårda ord om SD: ”Inte jag som släpat in den här skiten”

Johan Pehrson och Jimmie Åkesson

FOTO: TT
Johan Pehrson riktar hård kritik mot Tidöavtalet och Sverigedemokraterna.
Trots missnöjet påpekar han att ”en massa sjuka saker” tagits bort från avtalet.
– Sedan kan man ha synpunkter på enskildheter och en massa som är dåligt men det är inte jag som släpat in den här skiten i avtalet, säger Pehrson till Expressen.
Johan Pehrson (L) om SD-kandidater med nazistbakgrund
0:49

Efter reklamen: Johan Pehrson (L) om SD-kandidater med nazistbakgrund

(0:49)

Slå på ljud

I en intervju med Expressen kommenterar Liberalernas Johan Pehrson Tidöavtalet, och han håller inte tillbaka med kritiken. Trots att hans parti nu mera ingår i en regering som samarbetar med Sverigedemokraterna tar han ett tydligt ställningstagande – Sverigedemokraterna är inte bättre än deras historia.

Pehrson påpekar att Sverigedemokraterna fortfarande har samma organisationsnummer som de alltid har haft och beskriver samarbetspartiets politik som ”brun sörja” och ”extrempopulistiskt”.

– Deras taffliga försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, säger Pehrson till Expressen.

”Inte jag som släpat in den här skiten"

Tidöavtalet är inte helt och hållet i Liberalernas smak, men deras partiledare berättar att de inte gått med på vad som helst. En hel del saker som föreslagits kunde uteslutas efter förhandlingarna på Tidöslott utanför Västerås, främst förslag om migration.

– Alla volymmål är borta, alla återvandringsmål är borta och en massa sjuka saker, säger Pehrson.

Den nya regeringen med Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson.

Trots att Liberalerna gått med på att samarbeta med Sverigedemokraterna består Johan Pehrsons tvivel.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Det finns dock mycket kvar som Pehrson inte håller med om – saker som han kallar för ”skit”.

– Sedan kan man ha synpunkter på enskildheter och en massa som är dåligt men det är inte jag som släpat in den här skiten i avtalet, säger han till Expressen.

Björn Söders skarpa kritik

Sverigedemokraten Björn Söder uttalade sig kritiskt på Twitter efter Pehrssons uttalande:

”Om man vill sitta kvar i regeringen bör man nog överväga vad och hur man säger om regeringsunderlaget och de avtal som ingåtts - såvida man inte blivit feltolkad och då bör man påpeka det. Jag förutsätter att Johan Pehrson korrigerar sina uttalanden", skriver Sverigedemokraten på Twitter.

SD: ”Förväntar oss att de höjer nivån”

Liberalerna har nu bett om ursäkt efter Pehrssons uttalanden och SD:s partisekreterare Mattias Bäckström skriver följande i en kommentar till Expressen:

”Liberalerna har lämnat en förklaring och bett om ursäkt på flera olika nivåer i partiet. Men vi förväntar oss att de höjer nivån i fortsättningen och att de agerar i enlighet med det vi kommit överens om i Tidöavtalet".

Johan Pehrson vill inte ge ytterligare kommentarer och meddelar till tidningen att hans parti ”står fullt ut bakom de viktiga lösningar på stora samhällsproblem som Tidöavtalet innehåller och det nära samarbete med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som avtalet bygger på.”

FOTO: Stefan Jerrevång/TT/Jonas Ekströmer/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN