politik

Partiet Nyans splittras efter internt bråk: ”Rensas på problemakare”

Mikail Yüksel och Hassan Khan som båda var med och grundade partiet

FOTO: Alex Ljungdahl Expressen/TT/Twitter
Det nya partiet Nyans som rönte stora framgångar i valet splittras.
Flera medlemmar i partiet lämnade ett extrainsatt möte i protest på lördagen.
– Oppositionen inser att det inte går att rädda Nyans längre efter denna odemokratiska och orkestrerade extra kongress, och därför kommer det att bildas ett nytt parti, säger Hassan Khan, en av Nyans grundare,
Ebba Busch (KD) ”Jag lider med alla företagare”
0:37

Efter reklamen: Ebba Busch (KD) ”Jag lider med alla företagare”

(0:37)

Slå på ljud

Partiet Nyans bildades så sent som 2019 och gjorde ett riktigt succéval på många höll i landet. De kom bland annat in i kommunfullmäktige i både Landskrona i Skåne och Botkyrka utanför Stockholm.

Partiet vill företräda minoritetsgrupper med fokus på muslimer och vill bland annat bekämpa islamofobi och förbjuda koranbränningar.

Deras partiledare Mikail Yüksel uteslöts ur Centerpartiet 2018 för sina kopplingar till den turkiska högerextrema rörelsen Grå Vargarna, som han nekade till.

På lördagen hölls en extrainsatt kongress i Rinkeby efter intern kritik mot Yüksel. Han har kritiserats av Nyansmedlemmar för att vara ”Turkiets megafon” men på kongressen röstade majoriteten för att han skulle fortsätta som partiledare, skriver Expressen.

”Det går inte att rädda Nyans längre”

Det fick flera medlemmar att storma ut från kongressen.

– Oppositionen inser att det inte går att rädda Nyans längre efter denna odemokratiska och orkestrerade extra kongress, och därför kommer det att bildas ett nytt parti, säger Hassan Khan som var en av dem som lämnade mötet till Expressen.

”Yüksels svar: ”Rensas på okunniga och problemmakare”

Mikail Yüksel är dock nöjd trots kritiken och att flera lämnade mötet i protest.

– Nyans förnyas och rensas på okunniga och problemmakare. Det var några som var missnöjda på kongressen men det går inte att göra alla nöjda. Väljer de att bilda ett nytt parti så får de göra det men efter ett tag kommer de att bråka med varandra och starta ännu ett nytt parti, säger han.

FOTO: Alex Ljungdahl Expressen/TT/Twitter

FRÅN FÖRSTASIDAN