Kate och Adrian var barnlösa – plötsligt fick de ett oväntat samtal

Kate och Adrian var barnlösa – plötsligt fick de ett oväntat samtal

Paret hade varit tillsammans i tolv år när de ville ta nästa steg i livet – att skaffa barn.
Men resan mot att bli familj skulle visa sig svår.
Men allt skulle ändras med ett telefonsamtal.
Kajsa, 29, har två livmödrar – blev dubbelgravid
Slå på ljud

Efter tolv år tillsammans bestämde Adrian och Kate ta nästa steg – att skaffa barn. Men resan dit skulle visa sig vara svår.

Kate hade testat IVF i ett tidigare förhållande utan framgång. Så paret bestämde sig för att adoption var vägen att gå.

Resan mot adoption startade redan 2013. Paret blev snabbt godkända i första omgången om utvärdera deras lämplighet som föräldrar.

Plötsligt fick Kate ett allvarligt besked

Men sorgligt tog deras adoptionsresa plötsligt stopp – enbart några månader in. Paret var då i semester Kambodja och Vietnam när sjukdomsbeskedet kom.

– Vi hade precis avslutat första delen i adoptionsprocessen. Vi var på semester i Kambodja och Vietnam. När vi kom hem skulle vi börja med del två i processen. Men när vi kom hem började jag känna mig dålig. Riktigt dålig, säger Kate om tiden till till Liverpool Echo.

– Jag kunde inte andas riktigt och jag hade nästan ingen aptit. Allt var väldigt konstigt. Jag hade bara precis kommit hem när jag kände mig dålig. Plötsligt så kände jag en klump i min buk, berättar Kate.

– Mina läkare undersökte klumpen. De trodde först jag drabbats av malaria.

Vid den här punkten växte klumpen inuti Kates buk. Den blev nästan tre decimeter stor. Läkarna tog då fram ett batteri med test – och det skulle visa sig att Kate hade drabbats av cancer. ”Splenic Marginal Zone Lymphoma”, som det heter på engelska, eller ”Extranodalt marginalzonslymfom” på svenska.

Efter Kates cancerdiagnos fick parets barnlängtan läggas på hyllan i flera år.

Friskförklarades – satte sig på adoptionslistan igen

Men 2016 friskförklarades Kate – och de försökte återigen att bli föräldrar genom adoption. De blev godkända som adoptivföräldrar under våren samma år.

– Hela processen med adoption kan gå väldigt långsamt. Men var inte rädda, i tunnelns slut finns det ett ljus, sin nya familj, säger Kate.

Paret började med något som kallades fosteradoption. En proces där fosterbarn först placeras i familjens hem – för att sedan gå vidare til adoption.

Och så fick paret sitt första barn. En tio veckor gammal pojke. Kate och Adrian hade köpt ett nytt hem och gjort det redo för att bilda familj.

– Fosterfamilj var den perfekta vägen för oss. Vi fick helt enkelt känna på hur det var och förstå alla risker med beslutet att adoptera.

Adopterade sitt första barn

Ett år senare adopterade familjen sitt första barn – pojken var tio veckor gammal.

Men bara två år senare, fick paret ett samtal från ett socialtjänstkontor. Det visade sig att den biologiska mamman fått ytterligare ett barn. Som nu behövde föräldrar – och att vara med sin bror. Paret adopterade snabbt det då nyfödda barnet. De tog hand om honom direkt efter att han kom ut från sjukhuset.

Nu hade familjen två barn – som dessutom var syskon.

Plötsligt ringer telefonen: ”Sitter ni ner?”

Men telefonen skulle ringa igen. Nu var året 2020.

– Sitter ni ner? frågade socialtjänstarbetaren.

– Snart kommer det finnas ett tredje syskon. Och vi vet att det är ett svårt beslut för er, men ni har både plats och båda bröderna, sa personen från socialtjänstkontoret. Kate och Adrian bestämde sig snabbt för att adoptera det tredje barnet – ännu en pojke.

– Vi älskar dem mer och mer för varje dag som går. Ja, processen med adoption kan verka svår. Men det är hundra procent värt i slutändan, säger Kate till tidningen.

LÄS OCKSÅ: 73-åriga mamman födde tvillingarna – då dog hennes make

LÄS OCKSÅ: Ebba fick svåra underlivssmärtor av sprutan – nu stängs läkaren av

Foto: Adoption Merseyside

FRÅN FÖRSTASIDAN