MÖRDAR MÖRDARE Snigelhjälten du bör hålla utkik efter i trädgården

Professor Ted von Proschwitz, samt en grupp pantersniglar som attackerar den spanska skogssnigeln, även kallad mördarsnigel.

Professor Ted von Proschwitz berättar om pantersnigeln.

Foto: TT
Mördarsniglar är en evig pest i trädgården.
Sekatörer, saltkar och vemod förknippas ofta med den snigeln.
Men det finns ytterligare ett utländskt blötdjur att se upp för.
Pantersnigeln har nämligen fått smak på mördarsnigeln.
– Den är ingen skadegörare, säger Ted von Proschwitz, professor vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Pantersnigeln, eller leopardsnigeln som den också kallas för hör inte heller hemma i den svenska naturen. Men till skillnad från den guldbruna invasiva arten spansk skogssnigel, som mördarsniglar egentligen heter, gör vår randiga vän betydligt mer nytta i trädgården. Pantersnigeln äter nämligen inte levande växter, utan mumsar helst på kött och döda plantor.

Den har dessutom fått smak för spanska skogssnigeln, visar forskning från Naturhistoriska museet i Oslo. I 40 trädgårdar har forskarna studerat pantersnigeln och mördarsnigelns relation. Forskarnas slutsats är att antalet mördarsniglar trycks tillbaka av den randiga konkurrenten som även är köttätare. Pantersnigeln är alltså en renhållningsarbetare av rang och kan bli en trädgårdsmästares bästa vän.

– Pantersnigeln ser man oftast på komposthögar. Den massförökar sig inte på samma sätt som spansk skogssnigel. Det blir heller inte några massiva skador. Skulle det bli för många av snigeln är den ganska lätt att bekämpa, säger Ted von Proschwitz, intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum och internationell auktoritet på ämnet mördarsniglar.

Pantersnigel.

Foto: Sojka Libor

Snigeln kan bli två decimeter lång

Pantersnigeln är dessutom en bjässe, i den svenska faunan. Snigeln kan bli upp till 20 centimeter lång och är därmed den störta snigeln i Sverige. Den är ofta grå, med svarta ränder som går längs med blötdjurets kropp. Pantersnigeln konkurrerar med den så kallade mördarsnigeln, menar Ted von Proschwitz.

– Dessa två arterna konkurrerar om utrymmet i trädgården. De kan uppträda aggressivt mot varandra, dessutom äter de varandras ägg. Jag brukar säga det att om man inte tycker att pantersnigeln är besvärlig, så låt de vara kvar. För de kan vara en hjälp att hålla tillbaka mördarsniglarna, säger Ted von Proschwitz.

Professor Ted von Proschwitz.

Foto: MARIA EKMAN/GT

Går i puberteten senare än kusinen

LÄS MER: Emma vägrar skriva på – trots skulderna

Till skillnad från mördarsnigeln blir pantersnigeln först könsmogen efter två år. Den guldbruna mördarsnigeln är däremot mycket snabbare till puberteten. För den blir könsmogen redan efter fyra veckor, vilket är en av anledningarna till att den förökar sig såpass snabbt i bland annat Sverige.

Man ska däremot vara försiktig med att tro att pantersnigeln kommer helt på egenhand bekämpa mördarsniglarna i trädgården.

– Man ska inte ha en övertro att de ska kunna utrota mördarsnigeln. Arterna har levt sida vid sida i flera decennier i Sverige. Men de kan vara hjälp, säger intendenten på Göteborgs naturhistoriska museum.

Två pantersniglar omringar en mördarsnigel.

Foto: Tommy Sderlund/ SCANPX

Har du problem med mördarsniglar rekommenderar professorn vid Göteborgs naturhistoriska museums egna hemsida, där de sammanställt användbar information under fliken snigelakuten.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

LÄS OCKSÅ: Världens dyraste skilsmässor – Elin Nordegren med på listan

LÄS OCKSÅ: Så mycket kan Melinda Gates få från Bill Gates – oväntade skilsmässan efter 27 år

Foto: Tommy Söderlund/SCANPX och MARIA EKMAN/GTS

Trött på mördarsniglar? Här är receptet för att få väck snigeln.

En dag fick krögaren David Kallós nog, skriver Aftonbladet. Han tog till sin expertkunskap för att få bort trädgårdsmarodörerna och skapade ett recept på snigeln. Här är receptet för Mördarsnigeltoast.

Du behöver:

 • 20 mördarsniglar
 • Till kokspadet: En rödlök i klyftor, en bit morot, kryddor som persilja, dragon, timjan, lagerblad, 1 msk vinäger, några pepparkorn.

Till toasten:

 • 1 dl tärnat bacon
 • 1 hackad lök
 • 3 finhackade vitlöksklyftor
 • 1 halv finhackad chili
 • 1 dl hackat kryddgrönt, förslagsvis persilja, dragon, timjan, oregano eller gräslök.
 • 1 strimlat finhackat citronskal
 • 4 skivor gott bröd som baguette, skuren diagonalt
 • Smör till stekning
 • 1 persika
 • Råsocker
 • Chilipulver
 • Smör

Gör så här:

 1. Skölj sniglarna noga och gnugga dem med salt. Skölj mer för att få bort så mycket slem som möjligt. Förväll sniglarna under kort tid i tre–fyra omgångar med rent vatten.
 2. Koka sedan upp omkring 2 liter nytt vatten och tillsätt kryddor, lök och morot och vinägern. Låt sniglarna koka med en timme. Spola av, skär ett snitt i buken på varje snigel och skrapa ur och släng innanmätet. Hacka sedan resten av snigelkroppen fint.
 3. Stek brödskivorna gyllenbruna på varje sida och låt dem rinna av på en bit papper.
 4. Dela persikan i fyra bitar och lägg i en liten form. Strö på råsocker, chilipulver och salt. Klicka över smör. Baka i ugn 200 grader i 15 minuter.
 5. Fräs baconet med lite smör. Tillsätt vitlök, lök och chili. När löken är mjuk, häll i de hackade sniglarna. Fräs 1 minut. Rör i lite mer smör och dra bort pannan från värmen. Rör ner kryddor och citronskal. Peppra.

Källa: Aftonbladet/TT