Ovärderliga ”Flickan med pärlörhängen” attackerad – av aktivister

”Flickan med pärlörhängen” attackerad.

Foto: TWITTER, INSTAGRAM
Tavlan ”Flickan med pärlörhängen” vandaliserad av klimataktivister.
På sociala medier cirkulerar bilder hur aktivister häller tomatsås över sig själva – och det ovärdeliga konstverket.
Aktivister slänger tomatsoppa på Van Gogh målning
0:33

Efter reklamen: Aktivister slänger tomatsoppa på Van Gogh målning

(0:33)

Slå på ljud

”Flickan med pärlörhängen” målades av Johannes Vermeer 1665. Tavlan är ovärderlig. Men nu har den attackerats. På plattformen Twitter har klipp delats där nederländska klimataktivister saboterar både sina egna kläder – och tavlan.

Tre klimataktivister greps i museet Mauritshuis i Haag, Nederländerna, där den klassiska tavlan hänger. De tre aktivisterna greps för ”offentligt våld mot egendom”, uppgav polisen på torsdagseftermiddagen, för lokala medier.

Klimataktivisterna bar t-shirts med texten ”Just Stop Oil”.

Gruppen har tidigare utfört liknande protester inklusive en incident där demonstranter kastade innehållet i en burk tomatsoppa mot en Van Gogh-målning i London, Storbritannien.

Erkänd grupp kan ligga bakom

”Just Stop Oil” tog inte omedelbart åt sig äran för incidenten på Mauritshuis på sina sociala mediekanaler eller på sin hemsida. Men allt tyder på att gruppen ligger bakom.

Trots att flera andra museeer och konsverk på senare tid har attackerats, så hade inte museet i fråga tagit några säkerhetsåtaganden för det overdeliga konstverket.

Museet har utryckt stor frustration över sabotaget.

”Konsten är försvarslös, och Mauritshuis avvisar starkt att försöka skada den oavsett syfte”, konstaterade museet i ett pressmeddelande, rapporterar NL Times.

Foto: TWITTER, INSTAGRAM

FRÅN FÖRSTASIDAN