politik

Oväntade draget mot Turkiet efter Natovägran – kan bli utan stridsplan

Turkiets president Erdogan och USA:s president Joe Biden.

FOTO: TT
Turkiet vägrar släppa in Sverige i Nato så länge regeringen tillåter koranbränning.
Men nu kan landet gå miste om stridsflygplan som de vill köpa från USA – och de inte godkänner Sverige som Nato-medlem.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Erdogan: ”Förvänta er inget stöd från oss”
0:20

Efter reklamen: Erdogan: ”Förvänta er inget stöd från oss”

(0:20)

Slå på ljud

”Vi tänker inte godkänna försäljningen av de stridsflygplan som Turkiet vill ha förrän landet godkänner Sveriges och Finlands Nato-ansökningar”. Det skriver 29 amerikanska senatorer i ett brev till USA:s president Joe Biden.

Detta efter att Turkiet vägrar att godkänna Sveriges Nato-ansökan eftersom bränningen av koranen är tillåtet här. Förra veckan utspelade sig våldsamma protester mot Sverige i Turkiet och i flera andra länder efter att Rasmus Paludan bränt koranen i Sverige. Svenska flaggor brändes på olika håll och det kom hot från hackergrupper mot svenska banker och myndigheter.

Hümeyra Pamuk, utrikespolitisk reporter på Reuters, har delat brevet i sin helhet på Twitter.

”USA och Turkiet samarbetar inom ett antal säkerhetsprioriteringar. USA:s fortsatta ansträngningar för att stödja dessa prioriteringar, som din administrations stöd för försäljningen av F16-stridsflygplan till Turkiet, baseras på en delad förståelse för stödet till våra demokratiska allierade partners. När Nato-protokollen har ratificerats av Turkiet, kan kongressen överväga försäljningen av F-16-plan. Men om det inte sker skulle det ifrågasätta denna försäljning”, står det bland annat i brevet.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN