OS-hjälten Agnes Tirop, 25, har hittats död – Sarah Lahtis sorg

Agnes Tirop och Sarah Lahti

Friidrottsstjärnan Agnes Tirop hittades död under onsdagen.
Nu sörjs hon av en hel idrottsvärld.
– Det är tragiskt. Dels att ett liv försvinner, men också att man tappar en världslöpare av den klassen, säger svenska långdistanslöparen Sarah Lahti.
Se kaosscenerna efter jättekraschen i Tour de France
Slå på ljud

Den kenyanska friidrottsstjärnan och 5000-meterslöperskan Agnes Tirop, 25, är död.

Enligt sportjournalisten Usher Komugisha hittades Agnes Tirop död i sitt hem i Iten, Kenya, under onsdagen och hade huggits med en kniv i buken. Det skriver bland annat The Sun.

Det kenyanska friidrottsförbundet skriver i ett pressmeddelande att hon påstås ha blivit mördad av sin man, något som nu utreds av polis. Det rapporterar kenyanska Anadolu-post.

Agnes Tirop

Agnes Tirop hittades under onsdagen död i sitt hem i Iten, Kenya. Nu misstänks hennes make för mord.

Fredrik Sandberg/TT

Hade separerat med maken – återvände hem

The Star skriver att hon bott på en träningsanläggning den senaste tiden efter att hon och maken separerat. I måndags hade hon återvänt till Iten för att träffa släkt och vänner.

Dödsbeskedet kommer bara fyra månader efter OS i Tokyo, där Agnes Tiorp medverkade och tog sig till 5000-metersfinalen. Hon klockades in på en tid på 14:39.62, vilket gav henne en fjärdeplats. Förra veckan hade hon deltagit i Valencias halvmara och slutade på en andraplats.

Med åren hade hon byggt på sig ett imponerande cv, som rymmer ett världsrekord på 10 kilometer på landsväg i Tyskland med en tid på 30.01.

Agnes Tirop

För fyra månader sedan deltog Agnes Tirop i OS i japan. Hon hamnade på en fjärdeplats i 5000-metersfinalen.

INA FASSBENDER

Sarah Lahtis chock efter beskedet

Idrottsvärlden sörjer nu en av sina största friidrottsstjärnor.

”Kenya har förlorat en juvel som var en av de snabbast stigande friidrottsstjärnorna internationellt, tack vare hennes iögonfallande prestationer på banorna”, skriver det kenyanska friidrottsförbundet i ett uttalande.

Svenska långdistanslöparen Sarah Lahti säger till Aftonbladet att hon blev chockad när hon fick beskedet om Agnes Tirops död.

– Min pojkvän skrev till mig precis när jag kom hem från träningen och sa att hon förmodligen mördats av sin man, säger hon till tidningen.

Sarah Lahti

Sarah Lahti säger till Aftonbladet att hon är chockad efter beskedet om Agnes Tirops död.

Jessica Gow/TT

Sarah om sorgen: ”Det är tragiskt”

Som kollega och konkurrent var Sarah Lahti väl bekant med Agnes Tiorps bedrifter på banan och hade tävlat mot henne flera gånger.

– Det är tragiskt. Dels att ett liv försvinner, men också att man tappar en världslöpare av den klassen. Det är hemskt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Fruns sorg efter hockeyspelaren Jimmy Hayes, 31, död

LÄS OCKSÅ: OS-stjärnan död i tragisk olycka – efter första guldet någonsin

Foto: Fredrik Sandberg/TT, INA FASSBENDER, Jessica Gow/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN