Oroväckande anledningen till det kalla vädret: ”Kan sprida sig”

Snön ligger tungt över Sverige.

Snön ligger tungt över stora delar av Sverige – och kylan biter sig fast.
Forskare varnar att kylan kan bli en allt vanligare företeelse.
Årets Rockefeller-gran i New York är enorm!
Slå på ljud

Vem var det som beställde snö – och det rejält? I Sverige öste snön ner, något Hänt har skrivit om tidigare. Inställda tåg och långa köer längs vägar kom som på beställning när snön kom – och kylan bet sig fast.

I vissa delar av Sverige har termometern visat över 40 minusgrader, enligt Expressen. I Naimakka i Norrbotten slogs köldrekord för december: 43,4 minusgrader. Brr!

– Under dagen ser det ut som temperaturen i norr, lite beroende på molnighet, kommer att ligga på minus 30 grader under dagtid. Och sedan handlar det om tvåsiffriga minusgrader en bra bit ner över Svealand, Stockholmsområdet också, med övervägande klart och soligt väder, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm till Expressen.

– Även i Götaland ser det ut att bli minusgrader på de allra flesta håll. Lite lättare snöbyar kan komma in över Skåne och Blekinge och det kan även komma lättare snöfall över Norrland, fortsätter meteorologen.

Anledningen: Arktis varmare än normalt

En anledningen till snön och kylan ska enligt forskare vara det ljumna vädret på Arktis. På nordpolen har det under tidigare år varit rekordvarmt, med 20 minusgrader varmare än normalt, något som i sin tur påverkar vintervädret Europa – och Sverige.

Det funderade svenskarna över mest i år – oväntade orden toppar listan

När Arktis blir varmare, så smälter polarisarna som följd. Vilket i sin tur leder till att luftströmmars riktning förändras och bär med sig kallare luft till Europa.

– Jetströmmen blir vågigare, vilket gör att kallare luft kan sprida sig längre söderut och varmare luft längre norrut, förklarar Nalan Koc, forskningschef vid Norska Polarinstitutet, för Reuters 2018.

LÄS OCKSÅ: Väderkaos och snö – länstyrelsen varnar: ”Undvik att ge er ut”

LÄS OCKSÅ: Mest googlade i Sverige 2021 – Einár, Squid Game och fotbolls EM

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN