Omvärldens ilska mot Putin – så påverkas du av krisen i Ukraina

”Rysslands erkännande kommer mötas av en kraftfull reaktion”, säger Magdalena Andersson.

”Rysslands erkännande kommer mötas av en kraftfull reaktion”, säger Magdalena Andersson.

Foto: TT
Med ett pennstreck erkände Putin separatistregionerna i Ukraina självständiga – och timmar efter sände presidenten in trupper.
Världen håller andan och storkrig kan stå på tröskeln.
Men hur påverkas du i Sverige? Hänt har undersökt saken.
0:50

Efter reklamen: Magdalena Andersson (S) om Ukrainakrisen

(0:50)

Hela världen håller andan efter att Rysslands president Vladimir Putin erkänt ukrainska separatistregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga – och sedan skickat in så kallade ryska ”fredsbevarande trupper” på det ukrainska territoriet.

Sedan tidigare har Ryssland placerat uppskattningsvis 130 000 trupper runt Ukrainas gräns, i både Ryssland och Belarus. Skulle alla dessa ryska soldater gå in i Ukraina – vore det den största truppförflyttningen sedan andra världskriget.

Ryssland erkände under måndagen de Ukrainska separatistregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga. Kort efter sände Putin in ”fredsbevarande trupper” i området som tillhör Ukraina.

Foto: ANDREY BORODULIN

”Sverige fördömer kraftfullt Rysslands agerande”

Att förklara separatistregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga har fått bland annat EU, USA och andra världsledare att reagera starkt mot Ryssland.

Flera länder, inklusive EU har infört ekonomiska sanktioner mot landet. Fler åtgärder är dessutom påväg, rapporterar Sveriges Radio.

I Sverige meddelar statsminister Magdalena Andersson på en presskonferens under tisdagen att det säkerhetspolitiska läget och situationen är allvarlig.

– Det är ett allvarligt läge. Gårdagens beslut att erkänna Donetsk och Luhansk är tydligt brott mot folkrätten, sa statsministern till den samlade presskåren.

– Sverige fördömer kraftfullt Rysslands agerande, fortsätter Magdalena Andersson.

”Sverige fördömer kraftfullt Rysslands agerande”, sa statsminister Magdalena Andersson till den samlade presskåren.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Ryssland kommer mötas med ”kraftfull reaktion från EU”

Under gårdagen talade Magdalena Andersson med Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade hon under presskonferansen.

– Rysslands erkännande kommer mötas av en kraftfull reaktion från EU, säger statsministern och meddelar att fler sanktioner från EU kommer komma under tisdagen.

Statsministern meddelade att hon även informerat oppositionsledaren Ulf Kristersson (M), samt de andra riksdagspartierna, talmannen Andreas Norlén och hovet. Statsministern var även tydlig med att Försvarsmakten gör en löpande anpassning efter hur säkerhetsläget ser ut.

Rysslands president Vladimir Putin under måndagens tal – när han deklarerade delar av Ukraina som ”självständiga”.

Foto: EyePress News/Shutterstock

Experten menar att läget ser dystert ut

Oscar Jonsson, doktor i rysk krigsföring vid Försvarshögskolan, menar att läget ser väldigt dystert ut, när han intervjuades i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Det mesta pekar på en ny militär invasion, säger Oscar Jonsson i Nyhetsmorgon.

– Jag ser en väldigt dyster utveckling där man kommer använda trupperna. Allt tyder på militär invasion, fortsätter experten.

Pengabluffen i Lyxfällan – så blåste Magnus ensamstående Moa

Oscar Jonsson intervjuades även i Aftonbladet under tisdagen, där han meddelade att krisen kan komma att ”drabba oss jättehårt”.

– Konflikter som den här riskerar att leda till stora flyktingströmmar och det bor 40 miljoner i Ukraina så det kan bli miljontals på flykt och tusentals döda. Det finns också risk för cyberattacker mot Sveriges finansiella system, säger han och fortsätter:

– Ryssland kräver också att Nato drar sig tillbaka och avslutar sitt samarbete med icke-Natomedlemmar. Det skulle slå undan grunden för vår säkerhetspolitik i Sverige. Vi förlitar oss på stöd och hjälp av andra och att samtidigt vara utanför Nato. Att Nato kan lova att inte samarbeta med icke-natomedlemmar skulle drabba oss jättehårt, säger Oscar Jonsson till tidningen.

Oscar Jonsson, doktor i rysk krigsföring vid Försvarshögskolan, ser dystert på läget.

Foto: TV4

Hur påverkas Sverige?

Men hur påverkas du hemma i Sverige av krisen i Ukraina? Främst kan det komma handla om en ny flyktingvåg, som Oscar Jonsson påpekade.

Osäkerheten i omvärlden påverkar Sverige på många olika vis. Enligt Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska Institutet, så kan Sverige påverkas på flera sätt av ett krig, berättade han för P4 Skaraborg i förra veckan.

– Om det blir en riktig stor invasion skulle det innebära många döda. Både ryska soldater, ukrainska soldater och ukrainska civila. Dessutom skulle det innebära massvis med flyktingar, säger Jan Hallenberg till radiokanalen.

Plötsliga vändningen för landets största familj – efter stora löftet

– Det behöver däremot inte bli ett så stor krig. Det skulle innebära mindre döda och mindre flyktingar. Men i båda fallen skulle det påverka Sverige och hela den europeiska säkerhetsordningen. Det kommer bli mycket mera kylslaget. Det kommer bli mera upprustningar i de olika länderna, inklusive Sverige, fortsätter experten.

– Väst måste försvara sin samhällsmodell och försvara rätten att Sverige själva ska kunna välja sin säkerhetspolitiska väg, säger experten Jan Hallenberg.

Statsministerns: Andra länders tur att ta ansvar

Under pressträffen fick Magdalena Andersson frågan huruvida Sverige skulle ta emot flyktingar om ett storskaligt krig utbryter.

Tidigare har det låtit som att Sverige inte är beredda att ta emot flyktingar i någon större omfattning från Ukraina. Gäller det fortfarande?

– Sverige är ett av de länder i Europa som ger allra mest stöd till Ukraina. Vi kommer fortsätta stödja Ukraina på en lång rad olika sätt. Om det här kommer leda till att människor söker asyl i Europa – så var det så att Sverige tog ett större ansvar under förra stora flyktingkrisen. Ett betydligt större ansvar per capita än något annat europeiskt land.

– Vi kämpar fortfarande med bostadsbrist, att människor behöver komma i utbildning, att människor kommer behöver komma i arbete.

Expertens tips – så får du dina skattepengar först av alla

– Mot den bakgrunden är det lämpligt att länder som inte tog ett lika stort ansvar förra gången – tar ett större ansvar den här gånger, säger statsminister Magdalena Andersson under pressträffen.

Röda siffror på börsen – från Moskva till Stockholm

Putins beslut i går att deklarera separatistregionerna självständiga har påverkat börsen negativt – världen över.

Moskvabörsen föll med över 10 procent under måndagen. I tisdags öppnade Stockholmsbörsen med att falla över 2 procent vid öppningen.

Även i övriga Europa inleddes tisdagen med fallande kurser. Dessutom drog oljepriset iväg, rapporterar TT.

Angela Merkels efterträdare, tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Foto: Kay Nietfeld

Även energiprisen kan komma att påverkas av krisen i Ukraina, rapporterar Ekot.

– 45 procent av naturgasen till Europa kommer från Ryssland, säger Elena Lovén, Rysslandsfondförvaltare på Swedbank Robur till Ekot.

Under tisdagen meddelade även Angela Merkels efterträdare, tysklands förbundskansler Olaf Scholz att man stoppar samarbetet med Ryssland angående den omtvistade gasledningen Nordstream 2.

LÄS OCKSÅ: Elizaveta uppges vara Vladimir Putins hemliga kärleksbarn

LÄS OCKSÅ: Putin i blåsväder – älskarinna har gömt undan 100 miljoner dollar

Foto: Paul Wennerholm/TT, EyePress News/Shutterstock, AP

SENASTE NYTT!