Omikron ökar i Norden – därför kan smittan i Sverige skjutas upp

Danmarks chefsepidemiolog Tyra Grove Kraus och Sveriges Anders Tegnell.

FOTO: Emil Helms / Ritzau, Henrik Holmberg / TT, Jonas Ekströmer / TT
Land efter land snävar till restriktionerna i takt med omikrons framfart.
Den nya virusmutationen sprider sig snabbare än tidigare varianter.
Nu varnar danska experter för att en tuff månad väntar:
– Sjukhusen kommer bli översvämmade, säger Danmarks chefsepidemiolog Tyra Grove Kraus.

Omikron sprids som en löpeld och i land efter land väntas mutationen bli den dominerande. Europas länder försöker alla tackla de stegrande smittotalen med nya stränga restriktioner.

Nederländerna har gått in i lockdown, i Storbritannien uppmanar experterna sin regering att göra samma sak.

I vårt sydliga grannland Danmark stänger teatrar och biografer samtidigt som man stryper alkoholserveringen efter klockan tio på kvällen. Här har antalet bekräftade fall av smitta varit de högsta sedan pandemins start och 40 procent av fallen utgjordes i tisdags av just omikron, enligt TV4. Nu befarar bedömarna att smittalen i landet kan nå upp till 45 000 bekräftade fall på julafton.

Sophie, 32, är fullvaccinerad – får ändå inte hämta ut covidpass i Sverige

”Svåraste månaden hittills”

Danmark är världsledande när det kommer till att testa misstänkta fall av covid-19, skriver Aftonbladet. Här analyseras varje positivt prov inom ett dygn för att avslöja vilken variant som orsakat sjukdomen. Därför har man stenkoll på vilken virusmutation som är dominerande.

Danmarks chefsepidemiolog Tyra Grove Kraus på presskonferens.

Danska chefsepidemiologen Tyra Grove Kraus varnar för hur omikron lär slå mot sjukhusen.

Emil Helms

Nu varnar danska experter för att läget kommer bli riktigt tufft inom kort. Washington post har besökt Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, Statens Serum Institut, SSI, och intervjuat chefsepidemiologen Tyra Grove Kraus.

– Nästa månad kommer bli den svåraste hittills, säger chefsepidemiologen hon till Washington Post.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Experten: Sjukhusen kommer översvämmas av patienter

Forskarna har hoppats att omikron ska bli mindre samhällsfarlig än tidigare varianter eftersom den orsakar mildare sjukdom och ger färre fall av svår sjukdom och död. Men problemet är den fart som mutationen sprider sig i.

Nu menar danska bedömare att smittovågen kommer att slå till en med en sådan kraft att samhället och sjukvården kommer påverkas kännbart, ändå. SSI har gjort flera olika scenarier kring hur omikrons framfart kan komma att se ut, men även i ett mellanläge kommer sjukhusen i Danmark ha ett stort inflöde av covidsjuka patienter.

– Sjukhusen kommer bli översvämmade. Det tvivlar jag inte på, säger Tyra Grove Krause.

Vännernas svåra sorg – världsstjärnan plötsligt död: ”Tunga hjärtan”

Omikron monterar ner vaccinets försvarsmur

Tyra Grove Krause beskriver coronaviruset som en flodvåg, där vaccinen fungerat som två skyddsvallar mot tidigare varianter.

Den första vallen minskar virusets förmåga att smitta och sprida sig vidare i kroppen. Om viruset ändå lyckas ta sig in i kroppen skyddar nästa vall mot svår sjukdom. Även om det finns håligheter i skyddet förhindrar vaccinen viruset från att översvämma kroppen.

Nu menar Tyra Grove Krause att omikron monterat ner den första skyddsvallen i försvaret, åtminstone för dem som inte fått den tredje dosen vaccin.

Svensk julbord.

I Danmark kan smittalen nå 45 000 bekräftade fall lagom till julafton, rapporterar TV4.

Henrik Holmberg / TT

SSI: Dubbelvaccinerade lika utsatta som ovaccinerade

Enligt de danska bedömarnas analyser är dubbelvaccinerade minst lika utsatta för en infektion från omikron som de som är helt ovaccinerade, skriver Washington Post.

Den nya virusvarianten kommer ha ännu lättare att ta sig igenom hålen i den andra skyddsmuren som vaccinet skapat i vår kropp. Därför tror SSI i Danmark att de svåra fallen kommer att öka, trots att omikron i regel ger en mildare sjukdom.

Om smittotalen per 100 000 invånare är högst i Danmark, toppar Norge listan över antalet intensivvårdade i norden, enligt norska VG:s genomgång.

”Vill inte kalla det flockimmunitet”

Frode Forland är Norges smittskyddsdirektör och berättar att den ökade smittan i Norge fått allt fler ovaccinerade att boka in sin första vaccindos. Men Sverige verkar ha ett annat läge än grannländerna när det gäller omikron, säger han.

– Jag vill inte kalla det flockimmunitet men sannolikt har 20-25 procent av Sveriges befolkning redan varit smittade och det påverkar alldeles säkert i någon grad hur allvarlig den nya pandemivågen blir, säger han till SvD.

Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

TV4

Därför kan julen skjuta upp vågen av omikron i Sverige

Anders Sönnerborg är professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar och säger att julfirandet kan skjuta upp vågen i Sverige eftersom många är lediga från jobb och skola under högtiderna.

– Erfarenhetsmässigt går ju antalet fall av luftvägsinfektioner ner under helgerna så jag tror att det kommer dröja innan omikron ökar rejält i Sverige, men att det kommer att öka, det är soklart.

LÄS OCKSÅ: Nytt coronapiller godkänt – är effektivt mot omikron

LÄS OCKSÅ: Därför smittar omikron fler än delta

FOTO: Emil Helms / Ritzau, Henrik Holmberg / TT, Jonas Ekströmer / TT, TV4

SENASTE NYTT!