Okänd donator gav livmoder till kvinna som inte kunde bli gravid

Fick en livmoder – från okänd donator. I dag ser de sig själva som systrar.

Foto: PENNMED

Chelsea Jovanovich bjöd in en speciell gäst när hon skulle ta sina graviditetsfoton.
Hon bjöd in en person – som hon bara för något år sedan aldrig hört talas om.
Hennes namn är Cheryl Urban – och hon donerade sin livmoder till den då okända kvinnan som inte kunde få barn.

Under hela deras liv var deras identiteter okända för varandra. Men Chelsea Jovanovich, 33, som arbatar som sjuksköterska hade ett problem. Hon var infertil – och kunde inte få barn.

Sjuksköterskan Chelsea Jovanovich lider av en sjukdom som heter ”Mayer-Rokitansky-Küster-Hauster-syndrom”. Hon visste tidigt att hon var drabbad av sjukdomen, redan vid 15 års ålder. Chelsea Jovanovich upptäckte då att hon inte fick mens och uppsökte då sjukvården. Till vardags arbetar hon som sjuksköterska i Billings, Montana.

Men hennes sjukdom skulle inte sätta stopp för henne att få barn. Dessutom skulle hon få en sprillans ny ”själssyster” på köpet, skriver PEOPLE. Hjälpen skulle komma från oväntat håll. Anledningen till att hon och maken Jake Jovanovich bjöd in Cheryl Urban, 44, till fototillfället i juni 2021, var att hon donerat sin livmoder till Chelsea Jovanovich.

Chelsea Jovanovich, 33, och Cheryl Urban, 44. På bilden är Chelsea gravid – med hjälp av Cherryls livmoder.

Foto: PENN MED

Men de två kvinnorna skulle inte träffas i verkligheten förens efter transplantationen av livmodern. Ett helt år efter att operationen verkställdes. Allt började med att Chelsea Jovanovich, 33, och Cheryl Urban, 44, började skicka e-post till varandra. Efter ett antal brev började de två kvinnorna prata i telefon med varandra. Cheryl Urban, som också studerat till sjuksköterska och Chelsea Jovanovich fann varandra direkt. De skulle bli ”själssystrar”, som de själva kallar vänskapen.

– Hon är min ängel här på jorden. Utan henne skulle jag inte ha någon familj alls. Jag är så himla tacksam, berättar den 33-åriga sjuksköterskan.

Efter att Chelsea Jovanovich gifte sig 2018 fick hon ett erbjudande av en vän – som ville agera surrogatmamma för Jovanovich.

– Jag visste att jag alltid ville bli mamma. Det är egentligen allt jag har velat bli, berättar Chelsea Jovanovich.

SVETTIGT Så håller du hemmet KALLT – 6 tips i hettan

33-åringen: Jag blev helt förkrossad

Chelsea Jovanovich och hennes make Jake skapade tre stycken embryon. I augusti 2019 var de hos sin advokat för att ordna alla papper inför surrogatmoderskapet. Implantationen låg endast tre dagar bort. Då fick 33-åriga Chelsea Jovanovich ett samtal. Hennes väns livmoder var fylld med en vätska. Implantationen var tvungen att skjutas upp.

– Jag blev helt förkrossad. Jag var redo att kasta in handduken, återberättar 33-åringen. Allting kändes hopplöst. Men plötsligt kom Chelsea Jovanovich ihåg något hon läst i ett magasin. En artikel handlade om transplantationer av hela livmödrar.

TRAGEDIN 35-åriga mamman föll ihop död framför små sönerna

Hon kollade upp sjukhuset som erbjöd transplanationen – och satte sig på en väntlista. I november samma år flög hon till sjukhuset i Pennsylvania för att genomgå prover för att se om hon kunde ta emot en donation.

Chelsea Jovanovich, 33, efter sin transplantation – då hon fick en fungerande en livmoder av en okänd donator.

På julafton 2019 fick hon ett samtal från sjukhuset. Hon var godkänd för en transplantation. Men en god nyhet kommer ofta inte ensam. Utan Chelsea Jovanovich fick två goda nyheter under samtalet. Sjukhuset hade hittat en frivillig donator – som dessutom passade.

9 timmar lång operatiuon – men hon fick sin livmoder tillslut

Den 21 februari, 2020 genomfördes transplantationen. Operationen tog 9 timmar, enligt kirurgen och specialistläkaren Nawar Latif på Penn Medicin.

– Vi är ett steg närmare att ge kvinnor ett annat val på hur de kan få barn om de inte kan bli gravida. Operationen var en stor framgång. Vi som ett lag, lyckades ge en kvinna ett annat val, säger läkaren Nawar Latif till PEOPLE.

Cheryl Urban, 44, har två barn sedan innan. En dotter på 11 år, samt en son på 10. Hon arbetar inom finanssektorn och ville ge en annan kvinna chansen att kunna få barn. Hon ville göra skillnad i världen – och fann detta sätt mest lämpligt. 44-åringen anmälde sig själv som frivillig donator.

Chelsea Jovanovich berättar att under tiden hon inte fick lov att veta vem donatorn undrade vem som hade ställt upp.

Cheryl Urban, 44, efter sin transplantation. Operationen tog 14 timmar att genomföra.

– Vem i sina sinnes fulla bruk genomgår en 14-timmars lång operation frivilligt? Jag visste att de måste vara en speciell person, säger Chelsea Jovanovich.

Första försöket att operera in ett embryo från Chelsea Jovanovich och maken Jake i hennes livmoder misslyckades. Men i oktober lyckades det äntligen, Chelsea Jovanovich var gravid. En upplevelse hon aldrig trodde hon skulle få känna.

– Min graviditet var det mest magiska någonsin. Det var helt otroligt. Jag trodde aldrig, aldrig, aldrig någonsin att jag skulle kunna få ett barn. Folk säger att man går genom eld och vatten för sina barn. Men jag genom så mycket mer för att kunna få mitt barn, berättar Chelsea Jovanovich.

Telden Walker Jovanovich föddes den 18 maj, 2021. Han vägde vid födseln omkring 1800 gram.

Ed Cunicelli Photographer @2020

Sagan fick ett lyckligt slut. Chelsea Jovanovich fick sitt barn. Telden Walker Jovanovich föddes den 18 maj, 2021. Han vägde vid födseln omkring 1800 gram, eftersom de fick tidigarelägga hans födelse pågrund av komplikationer. Men allting gick bra – och familjen, med barn, är lyckligare än någonsin.

På julafton fick 2019 fick Chelsea Jovanovich ett samtal med två goda nyheter. Hon kunde opereras – och det fanns en passande donator.

LÄS OCKSÅ: Kvinnan födde ”för många” barn – blev tvångssteriliserad

LÄS OCKSÅ: Ex-fruns ärliga ord om äktenskapet: ”Omöjligt att leva med Boris”

Foto: PENN MED

SENASTE NYTT!