Dyrare i matbutikerna efter nyår – här är anledningen: ”Fraktkaos”

Exklusivt

Här är anledningarna till varför maten kan bli dyrare.

Foto: TT
Maten kan bli allt dyrare – hela tio procent kan priset stiga efter årsskiftet.
Anledningen är dyrare el för butiker, dyrare transportkostnader och dålig skörd, enligt Ekot.
– Ett av skälen är de stigande energipriserna, säger Emma Hernell, vd på HUI till Hänt.

Maten kan bli hela tio procent dyrare efter årskiftet varnar Lantmännen, enligt Sveriges Radio. Det skulle vara den största prisökningen på mat – på över ett decennium. Anledningen är dyrare el, att drivmedelspriset för transporter och lantbruk har ökat, samt en dålig skörd.

– Det är den högsta prisökningen på livsmedel på mycket länge. Det kan säkert bli prisökningar på tvåsiffriga procentsatser, säger Per Arfvidsson, vice vd vid Lantmännen till Ekot.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST:
Ladda ned nya Hänt-appen här!

Det finns flera anledningar till att priset på din matkasse kan gå upp. En av dem är de dyra elpriserna under vintern – men även fraktkaos globalt.

Foto: NORA LOREK / TT

Fler experter ser ökade matpriser

Emma Hernell, vd på HUI, en branschorganisation ägd av Svensk Handel, instämmer i resonemanget varför priserna på matvaror kan komma att öka.

För Hänt berättar Emma Hernell att det finns flera anledningar till prisökning – men att ett stort problem för butiker är de ökade elpriserna.

– Det finns flera skäl till att priserna är påväg upp. Ett av skälen är de stigande energipriserna. Är du dagligvaruhandlare så är energikostnaderna en av dina största kostnadsposter. Att värma upp, lysa upp och hålla igång kyl- och frysdiskar i en lokal är en betydande kostnad, säger vd Emma Hernell till Hänt.

– Nu när energipriserna har stigit i vinter är det inte konstigt om det påverkar priset mot konsumenterna, fortsätter Hernell.

Första orden från Christian Eriksen efter kollapsen: ”Var död”

”Fraktpriserna gått upp väldigt mycket”

Men det finns fler anledningar till prisökningen. Även priserna på drivmedel har ökat, vilket gör att transporterna till butikerna kostar mer. Vilket kan bidra till att priserna i butikerna kan öka än mer.

– Sen är det även fraktkaos på den globala världsmarknaden. Där har också fraktpriserna gått upp väldigt mycket, säger HUI:s vd till Hänt.

Hundratals i böter för en fimp – så påverkas du av nya lagarna

Anledningen till det internationella fraktkaoset är svårigheter att få tag i containrar. Men även att drivmedelspriserna har gått upp också internationellt.

Sämsta skörden på fem år

En fjärde orsak till varför att matpriserna kan gå upp är att skörden var dålig förra sommaren. Till Ekot säger vice vd Per Arfvidsson att den var sämre än förväntat.

– Det är en sämre skörd än vad vi hade förväntat oss och hoppats på. Den än lägre de senaste fem åren, om räknar bort torkåret som var ett väldigt speciellt år, säger vice vd för Lantmännen till Sveriges Radio.

Enligt Lantmännen kan ökningen på mat vara så mycket som tio procent. Den högsta ökningen på ett decennium.

Foto: PPPPPPHENRIK ISAKSSON/TT

LÄS OCKSÅ: Ikea höjer sina priser – så dyrt blir det för dig

LÄS OCKSÅ: Här är eltjuvarna i ditt hem – så får du ner kostnaderna

Foto: TT, PRIVAT

SENASTE NYTT!