sjukdomar

Nytt utbrott av salmonella – majoriteten kvinnor smittade

En kvinna går in i en byggnad där det står en skylt med Folkhälsomyndigheten framför. Till höger syns Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

FOTO: Claudio Bresciani TT/ Chris Anderson TT
Ett nytt utbrott av salmonella har upptäckts i Sverige.
Majoriteten av de drabbade är kvinnor och Folkhälsomyndigheten misstänker att det kommer från ett livsmedel som säljs i hela landet.
Kvinnan blir attackerad av rabiesräv
0:37

Efter reklamen: Kvinnan blir attackerad av rabiesräv

(0:37)

Slå på ljud

Tidigare i höstas smittades över hundra personer över hela landet av salmonella. Även då var det flest kvinnor som drabbades och boven i dramat visade sig sedan vara ruccola.

Nu har ett nytt salmonellautbrott upptäckts av Folkhälsomyndigheten. Sedan den första november har 26 personer bekräftats smittade av salmonella i Sverige.

Två tredjedelar av de smittade är kvinnor

Personerna är smittade av samma salmonellastam och myndigheten misstänker därför att de har smittats av samma källa. Personerna som har smittats är mellan 3 och 86 år och två tredjedelar är kvinnor. Även 58 personer i Norge har smittats av salmonella. Folkhälsomyndigheten samarbetar därför med norska Folkehelseinstituttet för att försöka spåra källan.

Myndigheten misstänker att det är ett livsmedel som säljs brett över hela landet som ligger bakom utbrottet.

– Det är för tidigt att säga säkert om utbrottet kommer att fortsätta att öka i omfattning, men det kan tyckas att alla nya fall som rapporteras har insjuknat inom samma tidsperiod, det vill säga i november, med en topp i mitten av månaden, säger Heidi Lange, senior rådgivare på norska Folkehelseinstituttet i ett pressmeddelande.

FOTO: Claudio Bresciani TT/ Chris Anderson TT

FRÅN FÖRSTASIDAN