Nytt monument får statyn i Rio att blekna

Nu byggs brasiliens största jesusstaty.
Den gudomliga skapelsen är till och med större än motsvarigheten i Rio, som varit världsberömd i snart hundra år.

Väl färdigställd kommer The Christ Protector bli Brasiliens högsta staty tillägnad Jesus. Ett rekord som ger en knäpp på nosen till statyn i Rio.

Christ The Protector i Encantado, finns i sydligaste delen av Brasilien. Väl färdigställd kommer den bli 43 meter hög.

Foto: AP

Den ikoniska statyn i Rio de Janeiro, Christ The Redeemer har en höjd på 38 meter – medan den som nu byggs på på en bergstopp i Encantado, Brasilien kommer stå på ståtliga 43 meter. Spannet mellan fingerspetsarna kommer vara 36 meter lång. Statyn som började byggas 2019 kommer vara utrustad med en utsiktsplattform av glas. Därifrån ska turister kunna njuta av utsikten som Jesusstatyn bjuder på. Statyn kommer vara utrustad med hiss som kommer gå längst upp till toppen av utsiktsplattformen.

Christ The Redeemer, i Rio de Janeiro. 38 meter hög.

Foto: CHARLES BOWMAN/AP
LÄS MER: Då kommer HÖGSOMMARVÄRMEN till Sverige
Exklusivt

Ungefär 500 kubikmeter stål och betong kommer gå till mastodontbygget. Enbart huvudet ska ha vägt omkring 40 ton och tagit tre månader att skapa. Bygget ska bli klart senare i år och är designat av en lokal präst.

Om man vill besöka statyn när den är färdigställd, bär det av långt söderut. Encantado återfinns nämligen i den mest sydliga delstaten i hela Brasilien. Området är känt som centrum för landets vinodling.

Statue Of Unity. Indien. 182 meter hög.

Foto: SAM PANTHAKY/AP

Den famösa statyn i Rio de Janeiro firar 90 år i oktober. En renovering av hela statyn är planerad som födelsedagspresent.

Tycker inte du statyn imponerar? Här är fem andra mäktiga statyer.

1. Världens högsta staty är finns i Indien. Den avbildar Vallabhbhai Patel, född 1875 och död 1950. Han var inrikesminister och biträdande premiärminister i Indien. Han kallas för “The Iron Man of India” och hyllas för att ha enat landet efter självständigheten från det brittiska imperiet.

Den afrikanska renässansen i Senegal. 49 meter hög.

Foto: Mirek Nowaczyk/AP

2. En annan imponerande staty är den “Den afrikanska renässansen”. Placerad på en 100 meter hög kulle, med en längd på 49 meter blickar den ut över Senegals huvudstad Dakar. Statyn är byggt av ett nordkoreanskt företag i socialistiskt stil. Inuti statyn finns ett museum, konferensrum och längst upp en utsiktsplattform.

The Kelpies i Storbritannien. 30 meter höga.

ANDY BUCHANAN

3. I Storbritannien finns dessa två ståtliga hästhuvuden med namnet “Kelpies”. Byggda 2013 av rostfritt stål klättrade snabbt upp på listan en av Europas största statyer.

Guan Yu statyn i Kina. 58 meter hög

Foto: AP

4. Den kinesiska krigsguden “Guan Yu” har fått en imponerande avbildning i den kinesiska staden Jingzhou. Innuti finns ett museum och tempel för krigsguden som svingar sitt traditionella spjut mot himmeln.

Statyn Moderlandet i Ukraina. 102 meter hög.

Foto: DMITRY ROGULIN/AP

5. Byggt 1981 i Ukraina är monumentet över “Moderlandet” bland de största i världen. På stabila 560 ton - och med imponerande 102 meter i rygg blickar hon ut över huvudstaden Kiev.

LÄS OCKSÅ: Så kan dina naglar avslöja om du haft corona

LÄS OCKSÅ: Robert Wells berättar om sjukdomen – hela familjen drabbad

SENASTE NYTT!