sjukdomar

Nyfödda sonen blev plötsligt helt gul – behövde livsviktigt organ

Judah blev helt gul av sin sjukdom – behövde få en ny lever.

FOTO: SWNS
När nyfödda bebisen Judah blev helt gul anade föräldrarna oråd.
Det visade sig att han saknade gallblåsa och han var i akut behov av en ny lever.
– Du tror att du kommer hem med en frisk bebis och plötsligt får han en ovanlig sjukdom som man aldrig hört talas om, säger mamman Katie.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Riksåklagaren Petra Lund överklagar "snippadomen"
0:52

Efter reklamen: Riksåklagaren Petra Lund överklagar "snippadomen"

(0:52)

Slå på ljud

Hemmafrun Katie Brooks, 27, från West Virginia födde sin son Judah i oktober 2020. Förlossningen gick bra och till en början verkade den lille pojken vara hur frisk som helst. Men efter ett par dagar fick föräldrarna en chock.

Sonen började bli gul och enligt mamman såg det ut som någon ”målat honom med en överstrykningspenna”. Läkarna sa däremot att det inte var någon fara, men att de skulle vara uppmärksamma de kommande dagarna.

Judah hade blockerade gallvägar både inuti och utanpå sin lever.

Judah hade blockerade gallvägar både inuti och utanpå sin lever.

FOTO: SWNS

Katie gick till en annan barnläkare för att få ytterligare ett uttalande – då fick Judah plötsligt diagnosen gallvägsatresi. Hans gallvägar var fullkomligt blockerade och han var i stort behov av en ny lever. Eftersom det var stopp i gallvägarna kom ingen galla fram till tarmen och det leder till att man får gulaktig hud och gula ögonvitor.

– Det var supertufft. Du tror att du kommer hem med en frisk bebis och plötsligt får han en ovanlig sjukdom som man aldrig hört talas om, säger Katie till WalesOnline.

Gulheten i huden började komma efter ett par dagar.

Gulheten i huden började komma efter ett par dagar.

FOTO: SWNS

Fick vara kvar i två månader

Medan tiden gick svullnade hans lever och hans mjälte upp och Judah blev bara mer och mer gul i hyn. Efter bara ett par veckor hittade läkarna en lever åt pojken.

– I sex veckor satt jag med min telefon och så fort det ringde rusade mitt hjärta. Det var en underbar dag, vi var ute och lekte i trädgården och min man Michael kom ut och sa: ”Katie, Cincinnati ringer”. Då förstod jag, berättar hon.

Den 14 juni 2021 opererades Judah i åtta timmar. Trots att läkarna sa att han ”var en tickande bomb som var nära döden” klarade han sig utan några komplikationer. Familjen fick stanna i två månader på sjukhuset under tiden han återhämtade sig.

I dag mår Judah, 2,5 år gammal, bra och har en normal hudfärg.

I dag mår Judah, 2,5 år gammal, bra och har en normal hudfärg.

FOTO: SWNS

– Det var så många olika känslor. Mitt hjärta värkte för familjen som förlorat sin bebis, men samtidigt så tacksam att de sa ja till att ge levern till vårt barn. Judah gick från att vara helt gul till att ha klara ögonvitor bara någon dag efter operationen – han är en perfekt liten pojke, säger mamma Katie.

Efter den tuffa starten på livet, med sjukhusvistelser och en operation, lever Judah nu ett normalt liv. Han är frisk och växer som han gå.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN