nyamko sabuni

Nyamko Sabuni om rasistiska kommentarerna inom egna partiet

Nyamko Sabuni i Malou möter.

FOTO: TV4
Bara fem månader innan valet meddelade Nyamko Sabuni sin avgång.
I en lång tv-intervju berättar hon nu om vad som drev henne till att överge sin post.
– Det skedde saker i det dolda i partiet, avslöjar hon i Malou möter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Därför fick Nyamko Sabunis man sparken från SVT
0:33

Efter reklamen: Därför fick Nyamko Sabunis man sparken från SVT

(0:33)

Slå på ljud

Liberalernas tidigare partiledare Nyamko Sabuni. 53, avgick hastigt bara fem månader innan valet. Beskedet kom som en överraskning för många och sedan hon slutade partiledare har hon knappt synts till. Nu väljer hon att träda fram i ljuset och berätta om beslutet att avgå.

I TV4:s Malou möter öppnar hon upp om vad som skedde i det dolda. Svek, knivar i ryggen och rasistiska kommentarer från partikollegor blev droppen för Sabuni.

– Det blev kanske mer intensivt än vad jag hade föreställt mig de här attackerna, säger hon i Malou Möter.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Partikollegorna anspelade på Sabunis hudfärg

När Nyamko Sabuni först blev partiledare 2019 efter Jan Björklunds avgång visste hon att det inte skulle bli en lätt uppgift. I en längre tv-intervju berättar hon att hon trodde det skulle bli bättre med tiden, men så blev inte fallet.

– Jag hade hoppats att vi kanske om nåt år, när jag väl blivit vald, att vi skulle hitta fram till varandra och sätta partiet framför våra egna relationer, säger Sabuni.

Vad hon syftar på är att en del partikollegor betedde sig respektlöst.

– Det skedde saker i det dolda i partiet. Det kunde vara många olika saker. Det kunde vara kommentarer och attityder som anspelade på min bakgrund och hudfärg, säger hon.

När programledaren Malou von Sivers vill veta mer specifikt vad hon utsatts för säger Sabuni ifrån.

Nyamko Sabuni i Malou möter.

I TV:s Malou möter berättar Liberalernas tidigare partiledare Nyamko Sabuni om de hatiska kommentarerna hon utsattes för.

FOTO: TV4

– Jag kommer inte upprepa saker som har sagts eller skrivits. Jag tror till och med att jag är den som har nåtts av minst såna grejer. Det är många människor runt omkring mig som har nåtts av mer, om mig, som har tagit illa vid sig av det, förklarar Sabuni.

Sabuni har inte konfronterat sina partikollegor

Nyamko Sabuni beskriver sig själv som en krass person. Hon berättar att hon inte vill sänka sig till samma nivå som personerna som lägger negativa kommentarerna om hennes afrikanska bakgrund.

– Jag går inte i klinch med någon har den attityden som person för det är oväsentligt. Men jag går emot det här systemet som kan skapas av att människor går omkring och har såna här attityder, berättar Sabuni i Malou möter.

Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni var partiledare mellan åren 2019 och 2022.

FOTO: Henrik Montgomery/TT

Hon säger att situationen är svår för henne, men det som är viktigt är att det blir lättare för de som följer i hennes spår.

Under måndagen nåddes Johan Pehrson av Sabunis avslöjande ord om partiet.

– Det är ytterst allvarlig om det stämmer, säger den nuvarande partiledaren.

Han vill att Liberalernas partisekreterare tar ärendet vidare till etikkommittéen och går till botten med det.

FOTO: TV4/Henrik Montgomery/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN