ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Nya uppgifter om ryska jätteattacken: ”Hinner inte i tid”

11 feb, 2023 
https://image.hant.se/image-8695329?imageId=8695329&width=1320&height=1320&cropw=62.5&croph=62.5&x=15.18&y=7.14
Maja Slobodnik
Vladimir Putin och Volodomyr Zelenskyy.
Ledningen i Ukraina har varit enig om att Ryssland inleder sin stora offensiv kring årsdagen den 24 februari.
Nu kommer nya besked.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vladimir Putin berusad: ”Vem var det som började”Brand logo
Vladimir Putin berusad: ”Vem var det som började”

Ukraina har varit säkra i sina uttalanden. Runt krigets årsdag inleder Ryssland sin nya storoffensiv mot landet. Man har länge sagt att Vladimir Putin, 70 och hans armé planerat att först och främst inta Donbass i landets östra del.

Men de senaste dagarna har det rått delade meningar kring Rysslands jätteattack – när kommer den? Och har den kanske redan börjat?

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov tror fortsatt att Ryssland kommer att använda årsdagens symbolik som ett startskott för den nya offensiven. Experter talar dock för att Putin antar en annan strategi denna gång, en sakta eskalering, skriver Aftonbladet.

De senaste dagarnas strider på flera olika platser i landet, ökande dödsantal och bättre tränade ryska soldater, menar experterna talar för en långsam attack.

Annons

Andriy Chernyak: Ryssland hinner inte i tid

Andriy Chernyak, toppman vid den ukrainska underrättelsetjänsten är övertygad om att Ryssland inte hinner inleda skräckoffensiven i tid till årsdagen.

– Samtidigt som information om en planerad massiv rysk offensiv den 24 februari sprider sig, kan den ukrainska militära underrättelsetjänsten rapportera att Ryssland redan inlett en massiv offensiv. Det skedde den 24 februari i fjol och den pågår fortfarande, säger Chernyak till Kyiv Post.

Vladimir Putin.
Det spekuleras vilt kring när Ryssland kommer att inleda sin storoffensiv.

Han tror dock att Ryssland planerar något stort inom de kommande veckorna. I nuläget försöker den ryska ledningen ”hitta svagheterna i vårt försvar”, säger Chernyak.

– Däremot har Ryssland, enligt våra uppgifter, inte tillräckligt med resurser för en större offensiv. De ryska truppernas främsta mål är att åtminstone nå någon taktisk framgång i östra Ukraina, säger Chernyak till Kyiv Post.

Annons

Osannolikt att Ryssland attackerar Kiev

Vad Rysslands nya offensiv faktiskt skulle innebära råder det delade meningar om. Det har spekulerats kring målet och om planen innebär att återigen försöka inta hela Ukraina kommer Ryssland behöva införa en ny attack mot Kiev via Belarus.

Volodymyr Zelenskyy besöker EU-kommissionen.
Under torsdagen talade Volodymyr Zelenskyy inför EU-kommissionen i Bryssel.

Detta tror Andriy Chernyak är osannolikt. Han säger att Ryssland lider av vapenbrist.

– En attack på Kiev från Belarus är osannolik de närmaste veckorna. Ryssland har brist på precisionsvapen och trots detta kommer man fortsätta med sin robotterror mot civila i Ukraina, säger han till Kyiv Post.

FOTO: TT

Annons