Nya ryska hotet: Radioaktiva tsunamis

Ryssland bygger militäranläggningar och testar nya vapen på Arktis.
Det visar nya satellitbilder som CNN tagit del av.
Nu varnar flera experter för konsekvenserna.
– Potentialen för en kärnkraftsförorening finns absolut, säger Andreas Stensønes, chef för den norska underrättelsetjänsten, till sajten.

CNN rapporterar att Ryssland testar nya och obeprövade vapen i en isfri-zon på Arktis, i ett försök att säkra dess norra kust och öppna upp en ny sjöfartsväg från Asien till Europa. Satellitbilder som sajten tagit del av visar både nybyggda militärbyggnader och lagringslokaler där man tror att vapnena ryms.

Det nya supervapnet "Poseidon 2M39 torpedo" har satt extra skräck bland vapenexperter. Vapnet drivs av en kärnreaktor och är avsedd att via havsbotten smyga förbi andra länders kustförsvar.

Nya supervapnet "Poseidon 2M39 torpedo"

Det nya supervapnet "Poseidon 2M39 torpedo" har satt skräck bland vapenexperter. Youtube

Youtube

Försedd med en stridsspets med flera megaton skapar den radioaktiva vågor som kan göra sträckor längs kustlinjen obeboeliga i flera årtionden framöver. Christopher A Ford, biträdande sekreterare för internationell säkerhet i USA, har tidigare sagt att vapnet tagits fram för att "översvämma amerikanska kuststäder med radioaktiva tsunamis".

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

Här tror man att de nya ryska kärnvapnen förvaras / Youtube

Youtube

Kan leda till allvarliga miljöförstörelser

KALLA KÅRAR Kusliga sanningen bakom Netflix-serien

Även från norskt håll har man uttryckt stor oro. Andreas Stensønes, chef för den norska underrättelsetjänsten, har sagt till CNN att supervapnet är i en testfas och är en del av de nya avskräckande kärnvapen som tas fram.

Bortsett från att vapnet skulle kunna skörda många människoliv så finns det även en oro att det ska leda till allvarliga miljöförstörelser.

– Potentialen för en kärnkraftsförorening finns absolut. Vi kan inte förutsäga framtiden för sociopolitiska splittringar. Men vi kan inte nog betona den världshistoriska förändringen som en attack från det här vapnet kan utlösa, säger Andreas Stensønes till CNN.

Andreas Stensønes, chef för den norska underrättelsetjänsten

Youtube

LÄS OCKSÅ: Han gav sina anställda skyhög minimilön – då slog företaget alla rekord

LÄS OCKSÅ: DYRA TJUVÅK Mångmiljonförlust för SL under pandemin

LÄS OCKSÅ: Villapriserna rusar – här är dyraste och billigaste husen

FOTO: CNN/Youtube