Nya restriktioner kan införas: ”Fortsatt ökning”

Nya restriktioner kan införas: ”Fortsatt ökning”

Nya restriktioner kan komma.

Folkhälsomyndigheten larmar – fler restriktioner kan införas i Sverige.
– Vi kommer komma med besked i nästa vecka, säger myndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, enligt Aftonbladet.
Folkhälsomyndigheten – om att gå på julfester
Slå på ljud

Omikron-varianten börjar göra sig påmind i Sverige – och i Eruopa.

Trycket på vården i Sverige allt mer och fler länder börjar göra sig redo för att stänga ner. I går meddelade Norge att de stoppar helt försäljningen av alkohol på krogen. Tidigare i veckan rapporterade Storbritannien sitt första dödsfall av någon som insjuknat i varianten av covid-19 – omikron.

FHM: ”Kommer behövas ytterligare åtgärder”

Även i Sverige förbereder man sig för att det kan bli värre. Aftonbladet rapporterar att Folkhälsomyndigheten förbereder fler restriktioner – som kan komma redan i nästa vecka.

– Med den ökning vi ser nu ser vi att det kommer behövas ytterligare åtgärder, säger Karin Tegmark Wisell, som är folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Senaste veckan har beläggningen ökat med 25 procent på iva och med 30 procent i slutenvården. Fortsätter kurvan i den här takten kommer nya restriktioner snart införas, skriver tidningen.

Folkhälsomyndigheten ser en fortsatt ökning, menar generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Foto: JERREVÅNG STEFAN/Aftonbladet

Skas träffa regeringen i nästa vecka

I nästa vecka ska Folkhälsomyndigheten ge regeringen och Magdalena Andersson (S) en ny rapport om läget.

– Om vi ser att det är en fortsatt ökning, både vad det gäller belastning och antal fall, tänker vi i samband med prognoserna se över vilka restriktioner som kan vara aktuella, säger Karin Tegmark Wisell. Hon säger även att redan i nästa vecka kan det komma besked om restriktioner, beroende på läget.

Sverige skulle då gå upp från folkhälsomyndighetens nivå 1, till nivå 2, något Hänt har rapporterat om tidigare. Generaldirektören poängterar vikten att regionerna ges möjlighet att arbeta med smittspårning, testning och vaccinering.

– Utifrån covid-19 lagen och serveringesställenslagen kan man begränsa antalet personer som kan delta i inomhussammanhang. Sedan kan man se över hur man får ner trängseln i samhället, på arbetsplatser och stora samlingar privat eller offentliga miljöer, säger generaldirektören.

”Välj hellre den lilla festen”

Att nya restriktioner införs över en natt menar Karin Tegmark Wisell är osannolikt. Hon säger också att man inte behöver ställa in julen – men man ska vara försiktig.

– Välj hellre den lilla festen än den stora festen, se till att vara frisk om du går på fest och vår starka rekommendation är såklart att man ska vara vaccinerad.

LÄS OCKSÅ: Angelique Coetzee gjorde omikron känt för världen – nu straffas hon

LÄS OCKSÅ: Tablett mot corona snart verklighet – kan vara effektiv mot Omikron

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN