Nya regler i dejtingdjungeln – detta går hem om du letar efter partner

Detta letar dagens dejtare efter i en tilltänkt partner, enligt forskningen.

Foto: TT
Enligt ny forskning dejtar vi annorlunda än förr.
Allt större krav ställs på våra relation.
– Det är stor skillnad över tid på vad som förväntas av en pappa, medan mammarollen inte alls är lika förändrad, säger forskaren Ann-Zofie Duvander.
Slå på ljud

Allting förändras med tiden, så även dejtinglivet. Enligt ny forskning letar par efter andra värden i sin tilltänkta partner än förr. Även om den största skillnaden mot förr är att själva listan på krav på en framtida partner har vuxit.

En anledningen till detta är att dejtandet numera sker digitalt, enligt forskare vid Göteborgs universitet. Något som kan tillföra problem. Människor går inte längre på samma djup i sitt sökande – eller fattar lika välgrundade beslut.

”Kärlek är förmågan att vila i den andra. Men många kan inte, för vi vet inte vem den andra är”, säger forskaren Emma Engdahl vid Göteborgs universitet.

Paulina Westerlind / Bildhuset /

– Kärlek är förmågan att vila i den andra. Men många kan inte, för vi vet inte vem den andra är. Vi är fullt upptagna med att förverkliga oss själva och klå grannarna med finare hus och större pool, som vi kan fota oss själva vid och visa på sociala medier, säger Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, till hemsidan Forskning.

Forskare: Dokusåpan ”Gift vid första ögonkastet” har fel

Första kontakten görs i dag ofta på plattformar designade för dejting. Där är konkurrensen hög. Den som redan är pressad i sitt vardagliga liv, kan få ytterligare krav på sig, när denna dejtar online. För att göra denna process kort har allt fler kravlistor på sin tilltänkta partner, för att lättare sålla bort oönskade kandidater. Forskare menar att dokusåpor, såsom ”Gift vid första ögonkastet”, kan ha fel i sin analys hur människor letar efter partners i dag.

– Utgångspunkten för dokusåpan ”Gift vid första ögonkastet” är fel. Vi måste acceptera att vi inte kan kontrollera valet av partner med rationella överväganden. När vi öppnar oss för världen och den andre utsätter vi oss för ett motstånd som vi inte kan förutse, det utlöser emotioner, säger forskaren Emma Engdahl.

VILLE LÄMNA 36-åriga mamman sköts ihjäl av maken framför barnen

Men att ha uppställda kravlistor kan även det ha sin nackdel. Det fungerar nämligen sällan, eftersom egenskaper oftast sållas bort redan vid ett första stadie. endast attraktion till någons utseende verkar spela roll enligt forskningen.

I en studie har forskare visat bilder på alldagliga respektive attraktiva personer. Även om den alldaglige har alla egenskaper som eftersökts, väljs den som är attraktiv i första hand. Enligt studien så spelar inte insidan roll på nätet, utan det är de yttre egenskaperna som har högst valuta.

Kvinnor bestämmer om giftermål – men endast om de är utbildade

Den vanligaste formen av partnerskap – är samboskap. Men under de senaste årtionden har giftemål ökat – även om pandemin har satt stopp för kurvans uppåtgående trend. Mellan 2001 till 2008 ökade giftermål i Sverige, enligt SCB. Men i dag har det minskat.

Allt färre gifter sig i Sverige – men det är en ny trend, som kanske kan förklaras av pandemin. ”Det har gått ned ganska rejält de senaste åren. Med corona har det inte blivit de stora festerna och många kan ha skjutit upp sina bröllop”, säger forskaren Ann-Zofie Duvander.

Martina Holmberg / TT

Ann-Zofie Duvander, professor i demografi vid Stockholms universitet och professor i sociologi vid Mittuniversitetet, tror att pandemin kan ha gett den effekten och kan vara en del av förklaringen.

– Det har gått ned ganska rejält de senaste åren. Med corona har det inte blivit de stora festerna och många kan ha skjutit upp sina bröllop. Fast nedgången började redan några år tidigare, så forskningen har inte helt lyckats fånga upp skälen ännu.

Enligt professor Ann-Zofie Duvanders forskning är det högutbildade som gifter sig. Förklaringen tros vara att allt fler vill leva traditionellt, även om datan på den förklaringen saknas. En annan förklaring tros vara att allt fler normer tillåts i dag – även traditionella sådana.

Oftast är det kvinnan som bestämmer – i ett högutbildat förhållande – om giftermål är aktuellt, eller inte. I par med lägre utbildningen är det ofta tvärtom – mannens vilja som väger tyngst över om äktenskap är aktuellt, enligt Ann-Zofie Duvanders forskning.

– Det är jätteintressant! Man kan tänka sig att det vore lågutbildade kvinnor som skulle ha störst anledning att gifta sig, av ekonomiska skäl. Men samtidigt har de kanske mindre att säga till om i ett förhållande. Vi tror ofta att jämställdheten ser ungefär likadan ut i olika grupper, men så är det inte alltid.

De nya dejtingreglerna enligt forskare:

Dessa kravs ställs enligt forskningen på relationer som ska vara långvariga:

  • Jämställt förhållande med god maktbalans.
  • Ömsesidigt ansvarstagande.
  • Ömsesidigt ge uttryck för sin sårbarhet.
  • Frivilligt och intresserat lyssnar på den andra.
  • Tillsammans komma på kreativa lösningar.
  • Svara positivt på partnerns idéer fem av sex gånger.
  • Komma med konstruktiv kritik den sjätte gången.
  • Man måste ”idealisera” varandra.

Källa: Emma Engdahl

LÄS OCKSÅ: Peter frågade Lisa om handen – dagen efter mindes han inget

LÄS OCKSÅ: Kejsarsnitt gick helgalet – barn skars i ansiktet: ”Förkrossande”

Foto: Erik Johansen, Martina Holmberg / TT

SENASTE NYTT!