invasionen av ukraina

Nya planen: Putin planerar jätteattack efter nyår

Vladimir Putin och Volodomyr Zelenskyj.

FOTO: TT
Rysslands framfart i Ukraina har saktat ner rejält.
Men Vladimir Putin har inte gett upp – han samlar ny kraft, menar den ukrainska ledningen.
Efter nyår inleds en ny storoffensiv, hävdar Ukrainas försvarsminister Oleksіj Reznіkov.
Zelenskyjs känslosamma tal får stående ovationer i EU
0:45

Efter reklamen: Zelenskyjs känslosamma tal får stående ovationer i EU

(0:45)

Slå på ljud

De ryska förlusterna har varit stora och många och vinterkylan har till synes saktat ned krigets tempo. Trots det höjer nu Ukrainas ledning ett varningens finger: Vladimir Putin kommer inte att ge upp.

I en intervju med tidningen Guardian hävdar Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov att Ryssland planerar en storoffensiv efter nyår. Enligt ledningen är det landets underrättelsetjänst som sett allt fler tecken på att ett nytt blodbad tar fart efter årsskiftet, skriver Aftonbladet.

Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, försvarschefen Valerij Zaluzjnyj och arméchefen Oleksandr Syrskyj bekräftar sina farhågor för The Economist.

Ukraina väntar ny offensiv i februari

Nyligen mobiliserades kring 300 000 ryssar för att förstärka styrkorna i Ukraina. Vladimir Putin uppgav förra veckan att 150 000 av dessa soldater var på plats i Ukraina. Resterande 150 000 har enligt den ukrainska ledningen legat i hårdträning.

– Den andra hälften av mobiliseringen, omkring 150 000 man, har inlett sin träning i olika militärläger. De övar i åtminstone tre månader, vilket innebär att vi sannolikt har nästa offensiva våg i februari, precis som förra året. Det är deras plan, säger Ukrainas försvarsmnister Oleksij Reznikov.

Volodomyr Zelenskyj.

Ukraina väntar en ny storoffensiv i februari eller mars.

FOTO: Alexander Rozhenyuk/Ukrainian Pr/TT

Han menar även på att den ryska mobiliseringen inte är klar. Han hävdar att den ryska taktiken till stor del handlar om att använda ”kanonmat”, skriver Expressen. Ledningen förklarar även att mobiliseringen varit mer lyckad än Ukraina förväntat sig.

– De är hundra procent förberedda. En rysk storoffensiv kan komma i februari, i bästa fall i mars, i värsta fall i januari, säger den ukrainska försvarschefen Valerij Zaluzjnyj till The Economist.

”Rysslands mål är att ta över hela Ukraina”

Att den ukrainska ledningen valt att uttala sig samtidigt kan uppfattas som att de viftar med en varningsflagg – Västvärlden ska inte förvänta sig att kriget är över riktigt än. Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Mailar menar att Putin inte ger sig förrän han fått som han vill.

– Varken vi eller världen får slappna av. Rysslands mål är att ta över hela Ukraina för att sedan gå vidare, säger hon.

Vladimir Putin på toppmöte i Kazakhstan.

Ukraina tror att Vladimir Putins soldater ligger i hårdträning inför en ny storoffensiv efter åsskiftet.

FOTO: TASS/TT

Försvarsminister Reznikov tror att det enda sätter för Ukraina att vinna är genom välutbildade trupper och högteknologiska vapen.

– Om det var köttkvarn mot köttkvarn skulle vi förlora. Det var ett misstag att se oss som en liten Sovjetarmé som skulle strida mot en stor Sovjetarmé. En stor Sovjetarmé skulle säkert besegra en liten Sovjetarmé, men vi är inte en Sovjetarmé, säger försvarsministern enligt Aftonbladet.

FOTO: Alexander Rozhenyuk/Ukrainian Pr/TT/TASS/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN