ekonomi

Nya datumet för utbetalning av elstöd – till 3,4 miljoner hushåll

Försäkringskassan och Svenska kraftnät bekräftar när utbetalningarna av elstöd inleds.

FOTO: Caisa Rasmussen/TT
Utbetalningen av elstöd till hushåll i elområde 3 och 4 inleds den 20 februari.
Senast 13 februari måste du ha anmält ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister för att utbetalningen ska ske så snabbt som möjligt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson (M): ”Det värsta sedan andra världskriget”
1:11

Efter reklamen: Ulf Kristersson (M): ”Det värsta sedan andra världskriget”

(1:11)

Slå på ljud

Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan, Peter Wigert, stf generaldirektör på Svenska kraftnät samt Maria Sjögren, projektägare på Försäkringskassan mötte den samlade presskåren klockan 10.00 under onsdagen.

Trion presenterade hur utbetalningen av elstöd till svenska hushåll kommer att se ut rent konkret. De berättade att utbetalningarna till södra Sverige (elområde 3 och 4) ska inledas den 20 februari och pågå i några dagar. De varnar däremot för att det kan ta längre tid om Försäkringskassan har problem att hitta ett utbetalningskonto.

På Försäkringskassans hemsida står det: ”Du får elstöd om ditt namn stod på elnätsavtalet den 17 november 2022”. Det beloppet du är berättigad får du reda på via ett beslutsbrev. Har du en digital brevlåda landar beskedet där, annars får du det via post.

Nils Öberg, Maria Sjögren och Peter Wigert på pressträffen.

Nils Öberg, Maria Sjögren och Peter Wigert på pressträffen.

FOTO: Caisa Rasmussen/TT

– Den första utbetalningen omfattar sammanlagt omkring 3,4 miljoner hushåll och 132 elnätsbolag om jag räknat rätt. Stödet ska utformas som en utbetalning direkt till kunderna, och genomföras skyndsamt enligt uppdraget, säger Nils Öberg på pressträffen.

Sammanlagt kommer hushållen att få dela på 17 miljarder kronor.

– Förberedelserna har rullat på utan större avvikelse och störningar. Vi kommer, som det ser ut, att kunna börja med utbetalningarna 20 februari. Det är det datum pengarna lämnar Försäkringskasan. Sedan tar det ytterligare några dagar innan pengarna finns på kundernas konto, fortsätter Öberg.

Så här gör du rent praktiskt

Sedan tar Maria Sjögren vid:

– Jag ska prata lite praktiskt om hur det här kommer att gå till. Alla som har rätt till en utbetalning bör anmäla sitt konto till Swedbanks kontoregister före 13 februari. Även om du inte registrerar ett konto får du pengarna, men det kommer att ta längre tid, berättar hon.

Maria Sjögren, projektledare på Försäkringskassan, berättar hur du får dina pengar.

Maria Sjögren, projektledare på Försäkringskassan, berättar hur du får dina pengar.

FOTO: Caisa Rasmussen/TT

Hon säger att detta inte betyder att man på något sätt blir kund hos Swedbank. Mer information finns på bankens hemsida.

Om Försäkringskassan inte hittar ett konto så kollar de i Pensionsmyndigheten register, om de har något kontonummer inlagt. Pensionärer behöver inte registrera något eftersom deras konton redan är registrerade.

– Om vi inte hittar något konto får man en utbetalningsavi, den går att lösa ut kostnadsfritt på Swedbanks hemsida. Väljer man istället att lösa ut den via ombud tillkommer en avgift, säger Sjögren.

Finns en risk att kriminella försöker utnyttja systemet

Det kan finnas en risk med utbetalningarna säger både Maria Sjögren och Nils Öberg. Det handlar om potentiella bedragare.

– Att personer kommer bli kontaktade av personer som vill hjälpa till med utbetalningen, säger Sjögren.

– Den risken har vi identifierat som största risken. Alla vi som jobbar i utbetalningsmyndigheter och med välfärdssystemen har lärt oss den hårda vägen: Där det flödar mycket pengar finns också grov kriminalitet. Det här kommer inte att vara ett undantag. Här finns en uppgift för alla som vill och kan ta ett ansvar, att hjälpa nära och kära, framförallt våra äldre, förklarar Öberg.

FOTO: Caisa Rasmussen/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN