Forskarnas avslöjande – går emot alla tidigare råd om nötallergi

Ny forskning visar en lösning på jordnötsallergi.

Foto: TT
Rädd att dina barn kan utveckla allergi?
Nu kan det finnas en lösning – åtminstone för jordnötter.
0:36

Efter reklamen: Sjuksköterskan ger vaccinmotståndare falska covid-19-vaccin

(0:36)

Att vara allergisk kan vara väldigt besvärligt. Men nu har forskare hittat en lösning för att motverka jordnötsallergi – i ett tidigt stadie.

Lösningen? Att ge barn nötter tidigt i livet.

Sömnforskarnas nya upptäckt: Därför sover du sämre vid fullmåne

Att introducera jordnötter i små barns kost kan motverka allergi, enligt en ny studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. De amerikanska forskarna har följt 146 jordnötsallergiska barn, 0 till 3 år gamla, under två och ett halvt år, rapporterar TT.

Väldigt positiva resultat

96 stycken av barnen fick ett pulver med jordnötsprotein varje dag. Pulvret motsvarar sex hela jordnötter. Resterande av de 146 barnen ingick i en kontrollgrupp och fick istället havremjöl.

Forskarna höjde mängden jordnötspulver gradvis under undersökningens gång. Då upptäckte forskarna att barnens tolerans ökade mot jordnötter – hos de som fick det riktiga pulvret.

Efter sex månader uppvisade 20, av de nästan 100 allergiska barnen som ingick i studien väldigt stor tolerans mot jordnötter.

Foto: Junge, Heiko

Efter ett halvår in i undersökningen hade 20 av de allergiska barnen inte längre några allergiska reaktion mot jordnötter, jämfört med kontrollgruppen. De allergiska barnen kunde då få i sig en dos av pulvret som motsvarar 16 jordnötter.

Ju tidigare, desto bättre

Även ytterligare 20 av barn av de 96 stycken som fick jordnötsprotein under studiens gång uppvisade att de klarade en större mängd jordnötter – än innan. Tydligast effekt såg forskarna hos de yngsta barnen under ett år.

Tittarnas kritik mot Jerringpriset – nu bryter Malin Bayard tystnaden

Forskarna kunde då dra slutsatsen att ju tidigare det går att göra insatser för att motverka allergin, desto bättre. Studien gjordes i en kontrollerad miljö, vilket gör det svårt att dra slutsatser om hur det skulle fungera praktiskt i vardagslivet.

Det är inte säkert att studien återspeglar hur barnens kroppar reagerar under verkliga förhållanden, men det finns tidigare studier som har visat på liknande resultat. Enligt forskarna har försöken genomförts under noggrann medicinsk övervakning och adrenalininjektioner gavs till 21 barn.

LÄS OCKSÅ: Svenska forskares två teorier – därför tappar vissa luktsinnet i covid

LÄS OCKSÅ: Oroväckande anledningen till det kalla vädret: ”Kan sprida sig”

Foto: A3625 Heiko Wolfraum, TT

SENASTE NYTT!