Ny coronamutation får världen att hålla andan – Tegnell: ”Verkar öka”

Ny coronamutation får världen att hålla andan – Tegnell: ”Verkar öka”

Världen och Sverige håller andan när en ny virusmutation börjar spridas.
I Sydafrika har en ny coronavariant upptäckts – som får länder att stänga gränser och ställa in flyg till landet.
– Finns en möjlighet att det kan påverka immunitet och även viss spridningsförmåga, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

En ny coronavariant har upptäckts i Sydafrika, vilket har skapat oro runt om i världen. Storbritannien, Israel och Singapore har ställt in flyg till Sydafrika. Under morgonen twittrade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att EU nu planerar att också ställa in flyg till länder i området.

Nya virusmutationen heter ”B.1.1.529” och har upptäckts i Sydafrika, Botswana och Hong Kong. Även i Israel har det larmats om att nya mutationer upptäckts som kan härledas till Sydafrika, enligt Jerusalem Post.

Anders Tegnell

”Det är en ny variant. Den har mutationer i det här spike-proteinet som många varianter har haft, och det finns en möjlighet att det kan påverka immunitet och även viss spridningsförmåga”, säger Anders Tegnell till TT.

Duygu Getiren/TT

32 mutationer – dubbelt så många som Delta

Den Sydafrikanska coronamutationen uppges ha 32 mutationer i sitt spikprotein, den delen av covid-19 som antikroppar från vaccinet fäster sig. Det är ungefär dubbelt så många mutationer som i Delta-varianten, enligt Svenska Dagbladet.

Ander Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger till TT att myndigheten håller ett öga på utvecklingen. De inväntar nu fler – och tydligare uppgifter från Sydafrika om den nya mutationen ”B.1.1.529”.

– Det har många av de tidigare varianterna också haft, så där tycker jag inte att den här sticker ut så mycket. Det som möjligen gör att den sticker ut lite mer är att den verkar öka ganska snabbt i Sydafrika, men där finns det väldigt många andra faktorer som kan påverka.

Anders Tegnell: ”Kan påverka immunitet”

TT: Vad vet vi om den här varianten?

– Det är en ny variant. Den har mutationer i det här spike-proteinet som många varianter har haft, och det finns en möjlighet att det kan påverka immunitet och även viss spridningsförmåga.

I morse störtdök också den svenska börsen, något som tros bero på den nya mutationen. Även den svenska kronan har tagit sig en törn. Både Tokyobörsen backade, med ett Nikkei 225-index som gick ner med 2,5 procent, enligt TT.

Vaccinpass införs 1 december

Från och med den 1 december införs vaccinpass i Sverige, som följd av den ökade smittspridningen. Beskedet kom innan nyheten om den sydafrikanska mutationen ”B.1.1.529”. Det svenska vaccinpasset kommer gälla på på offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus med fler än 100 deltagare.

Även platser som nattklubbar kommer kräva vaccinpass. Även teatrar, biosallonger, sportevenemang och gudstjänster kommer inkluderas i de nya coronareglerna.

Men på mässor och i mindre restauranger kommer det inte behövas något vaccinationspass, det meddelade den dåvarande idrotts- och kulturministerns Amanda Lind (MP) under en pressträff den 18 november.

Traditionella julmarknader bör inte påverkas av vaccinpass, då de är utomhus.

LÄS OCKSÅ: Smittan skenar i Europa – 1,2 miljoner är utan vaccin: ”En hemsk jul”

LÄS OCKSÅ: Mamman Marrisha, 27, dog innan hon hann hålla sin nyfödda lilla son

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN