brott

Ny brottsvåg mot äldre – polisen hinner inte med: "Väldigt oroade”

Äldre människor luras oftare av bedrägare – polisanmälningarna har fördubblats på två år

FOTO: TV4, Henrik Montgomery/TT
Bedrägeribrotten mot äldre är rekordmånga.
Polisen hinner inte utreda alla inkomna ärenden, utan tvingas prioritera bland anmälningarna.
– I dag är det alldeles för många människor som varje dag blir frånlurade ganska stora belopp, säger kommissarien Jan Friberg till TV4.
Hundslick gör susen på äldreboendet
0:31

Efter reklamen: Hundslick gör susen på äldreboendet

(0:31)

Slå på ljud

Bedragarna hittar ständigt nya sätt att lura folk på pengar. De så kallade befogenhetsbedrägerierna har enligt TV4:s undersökning fördubblats på bara de sista två åren, från 2660 polisanmälningar 2020 till 5312 fall hittills i år.

– Vi är naturligtvis väldigt oroade eftersom vi ser en ständig ökning, säger Jan Friberg på bedrägerisektionen i Stockholm.

Så gör gärningsmännen

Förövarna som utför dessa befogenhetsbedrägerier ringer, mailar eller besöker människor och utger sig för att vara från exempelvis en bank, en myndighet eller ett försäkringsbolag. De fräcka metoderna är särskilt inriktade mot äldre personer som kanske inte har en lika stor vana eller förståelse för dagens teknik som yngre generellt sett har.

Jan Friberg är bekymrad över att dessa typer av brott blir allt vanligare.

– Antalet inkomna anmälningar är så högt så vi har inga möjligheter att utreda allting direkt när dem kommer in. Så det blir en prioriteringsfråga, säger han och fortsätter:

– Vi gör allt vad vi kan för att informera så brett som möjligt, så att så många som möjligt ska undgå att bli lurade.

Så skyddar du dig från befogenhetsbedrägerier

  • För att skydda dig mot befogenhetsbedrägerier är en grundläggande regel att aldrig lämna ut privata uppgifter till någon du inte känner. Även om du tror att uppringaren eller besökaren talar sanning, kan du vara säker på att ingen seriös myndighet, bank eller annan aktör i samhället ber sina kunder eller användare att uppge denna information över telefon eller i meddelanden.
  • Logga aldrig in på ditt BankId efter uppmaning från någon utomstående. BankID är vårt sätt att identifiera oss på internet, och med tillgång till detta kan bedragaren göra i princip vad som helst i ditt namn.
  • Släpp aldrig in personer som du inte känner i din bostad, oavsett vilka befogenheter de påstår sig ha. Om du känner dig osäker kan du ringa upp hemtjänsten, myndigheten eller företaget som personen påstår sig representera, för att fråga om detta besök verkligen är planerat.

Källa: Säkerhetskollen.se

FOTO: TV4, Henrik Montgomery/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN