Nu slopas landets udda ålderssystem – alla blir minst ett år yngre

Sydkoreaner som strejkar och k-popbandet BTS.

FOTO: TT
Nästa år uppfylls en dröm för alla med åldersnoja i Sydkorea.
Då blir nämligen alla i landet ett år yngre – minst.
”Äntligen får jag min riktiga ålder!”, twittrar en sydkorean som nu blir två år yngre.
Fem saker du kanske inte visste om Squid Game
1:06

Efter reklamen: Fem saker du kanske inte visste om Squid Game

(1:06)

Slå på ljud

Alla som börjar komma upp i åldern önskar nog att de vore lite yngre. Nog finns det knep att ta till för att se yngre ut men den faktiska åldern är ingenting man kan ändra – om man inte bor i Sydkorea då.

Parlamentet i Sydkorea har nu bestämt att de slopar sitt udda sätt att räkna ålder och börjar räkna som man gör i resten av världen. Det innebär att alla Sydkoreaner blir minst ett år yngre. Detta efter kritik från politiker i Sydkorea som tycker att ålderssystemet är otidsenligt och bakåtsträvande.

Hur räknar man ut ålder i Sydkorea?

Tidigare har Sydkorea räknat att en bebis redan är ett år gammal när den föds, skriver nyhetsbyrån Reuters. Dessutom läggs det till ett år på personens ålder den första januari varje år. Detta eftersom det inte spelar någon roll vilket datum man fyller år utan i Sydkorea räknar man hela år i stället. Det innebär att en bebis som föds på nyårsafton fyller två år redan dagen efter.

”Vem skulle inte välkomna att bli ett år yngre?”

Det udda systemet har lett till förvirring för sydkoreaner, särskilt när de reser utomlands och ska förklara sin ålder.

– Jag kommer ihåg hur utlänningar kollar förvirrat på mig eftersom det tar mig så lång tid att svara på hur gammal jag är. Och vem skulle inte välkomna att bli ett eller två år yngre? säger 29-åriga Jeong Da-eun till The Guardian.

”Äntligen får jag tillbaka min riktiga ålder”

Men åldern har även räknat olika för olika saker även inom landet. För att få köpa alkohol och göra militärtjänstgöring räknas åldern utifrån att du är noll år när du föds. Men ett år läggs fortfarande till den första januari varje år.

”Jag blir två år yngre och jag är så glad. Jag fyllde två år så nära inpå efter att jag föddes eftersom att jag föddes i december. Äntligen får jag tillbaka min riktiga ålder!” skriver en sydkorean på Twitter som citeras av The Guardian.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN