Norska ilskan efter Jesper Saltiv Pedersens förstaplats: ”Hårresande”

Jesper Saltvik Pedersen

En tekopp.
Det var allt paraalpinisten Jesper Saltvik Pedersen, 22, fick efter världscupsegern.
– Vi måste uppmärksamma det. Speciellt efter osten han fick ifjol, säger skidskyttestjärnan Johannes Thingnes Bö till NRK.

Det finns få som är så bra på sitt jobb som Jesper Saltvik Pedersen, 22. Fyra raka världscupsegrar och ett guld i Paralympics har det blivit för den blott 22 år gamle atleten.

Men de riktigt stora priserna verkar utebli. Efter världscupsegern förra veckan, den tredje den här säsongen, belönades han med en tekopp. Då hade han året innan fått en ost.

De minst sagt snåla priserna har fått flera experter och idrottsstjärnor att reagera kraftigt. Jan Petter Saltvedt, expert på norska tv-kanalen NRK, tycker att det är en skandal.

Jan Petter Saltvedts tekopp

Jan Petter Saltvedt fick en tekopp efter världscupsegern förra veckan. ”Vi måste uppmärksamma det. Speciellt efter osten han fick i fjol, säger skidskyttestjärnan Johannes Thingnes Bö till NRK.

Privat

Norska ilskan: ”Respektlöst”

– Det är respektlöst. Vi är många som varit spända på att se hur de skulle överträffa ostpriset från i fjol och det är bara att gratulera dem till att ha lyckats hitta något ännu sämre. Det är under all anständighet, säger Jan Petter Saltvedt till NRK.

Flera norska skidstjärnor och profiler stämmer in i sågningskören. De tycker att paraidrottare särbehandlas, samtidigt som de uttrycker fascination över hur priser kan vara så usla.

Hanna Öberg om vikthetsen: Ibland kanske man har fel förebilder

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Kollegorna rasar efter tekoppen: ”Hårresande”

– Vi måste uppmärksamma det. Speciellt efter osten han fick ifjol... hade jag varit arrangör hade jag fixat fram någonting bättre. Tekoppen tar priset, säger skidskyttestjärnan Johannes Thingnes Bö.

– Om inte den där tekoppen är värd en guldgruva så tror jag han hade velat ha någonting annat, säger Sturla Holm Laegreid, skidskyttekollega till Jesper Saltvik Pedersen.

– Jag tycker att det är fullständigt hårresande, säger alpinisten Atle Lie McGrath.

Jan Petter Saltvedt

Jan Petter Saltvedt i backen.

Jessica Gow/TT

Förbundets försvar: ”Begränsad budget”

Där andra idrottsstjärnor ställer stora pokaler, får Jan Petter Saltvedt nu ställa en tekopp. Eller så gör han som förra året då han auktionerade ut osten och fick 50 000 kronor för den fem kilo tunga mejeriprodukten.

Enligt Rafael Maranhao, presschef för det internationella paraförbundet, beror tekoppen på att man har en begränsad budget och prioriterar att lägga pengarna på tränings-och tävlingsförutsättningar för idrottarna.

Paraalpinisten själv tar det hela med ro, även om han inte hymlar med att en tekopp är just en tekopp.

– Att vi får en tekopp är så klart inte toppen, men det är så det ser ut nu. Vi får välja att fokusera på det sportsliga i stället, säger Jesper Saltvik Pedersen.

Jan Petter Saltvedt

”Att vi får en tekopp är så klart inte toppen, men det är så det ser ut nu”, säger Jesper Saltvik Pedersen.

Thomas Brun

LÄS OCKSÅ: Therese Johaug krossad av svenskan – efter orden

LÄS OCKSÅ: Så träffades Frida Karlsson och William Poromaa

Foto: Privat, Thomas Brun, Jessica Gow/TT

SENASTE NYTT!