invasionen av ukraina

Nödropet från Ukraina – väntar 150 000 nymobiliserade: ”De dödar alla”

Zelenskyj och Putin.

FOTO: TT
Putin vägrar släppa taget om den ukrainska staden Bachmut.
Vittnesmålen från staden tyder på att ryssarna försöker jämna staden med marken.
– De dödar alla de kommer över, säger Pavlo Kyrylenko, guvernör i Donetsk.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ryska missilen exploderar bakom reportern i livesändning
0:28

Efter reklamen: Ryska missilen exploderar bakom reportern i livesändning

(0:28)

Slå på ljud

I Bachmut i östra Ukraina har striderna rasat i månader. Sedan tidigare har den ryska privata armén Wagnergruppen utropat staden som sin, men uppgifterna har avvisats från ukrainskt håll och de ödeläggande striderna fortsätter.

Om Vladimir Putin, 70, och den ryska armén lyckas överta staden skulle det innebära den största ryska framgången sedan juli i fjol, skriver Aftonbladet.

Vittnesmål från staden uppger att ryssarna gör allt för att jämna staden med marken.

Striderna i Bachmut liknas vid en ”köttkvarn”

I Bachmut beskrivs striderna som en ”köttkvarn” och enligt ukrainska uppgifter har 277 ryska soldater dödats under det senaste dygnet, rapporterar CNN.

Den ryska ledningen offrar ryska soldater. Det är en taktik för att ta sig fram i staden – meter för meter. Staden är under konstant beskjutning och de ryska försöken att omringa staden upphör inte.

Innan kriget bröt ut i februari förra året hade staden 75 000 invånare och en del är fortfarande kvar i staden.

Pavlo Kyrylenko, militär guvernör i Donetsk, skriver på Telegram att ryssarna ”jämnar Bachmut med marken” och att ”de dödar alla de kommer över.” Han uppger också att den ukrainska ledningen noterar alla krigsbrott som begås i staden.

”De ska hållas ansvariga för allt”, skriver han på Telegram.

Under tisdagen dödades en 70-årig man, en pojke och ytterligare fyra civila i en rysk attack, uppger Kyrylenko.

”Vi kommer stoppa dem alla, bit för bit, förstöra dem”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, 45, uttalade sig om striderna i Bachmut under måndagen. Han beskriver Rysslands avancering i öst som ”ett försök till hämnd för tidigare förluster”.

– Vi kommer stoppa dem alla, bit för bit, förstöra dem och förbereda vår stora motoffensiv, sa president Zelenskyj under måndagen.

Enligt ukrainska uppgifter ska Ryssland tagit in fallskärmsjägare som ska strida tillsammans med Wagnergruppen i staden.

”Ursprungligen bestod attackstyrkan av fångar, sedan mer ”elitförband” inom Wagnergruppen, men nu har också luftburna styrkor gått in i striderna”, skriver det ukrainska tidigare befälet Maksym Zhorin på Telegram.

Enligt Ryssland är det övergripande målet med den militära insatsen att få full kontroll över Donbass.

Räknar med 150 000 nymobiliserade soldater

De senaste dagarna har Ukrainas ledning varnat för de ryska Wagnersoldaterna, men Zelenskyjs rådgivare i säkerhetsfrågor, Oleksij Danilov, menar att de hårdaste striderna väntas under kommande månader, skriver Expressen.

Han väntar sig att Putin kommer att sätta in mer än hälften av de 320 000 soldater som mobiliserades i höstas. Det handlar om omkring 150 000 nya soldater som skickas till Ukraina.

– Ryssland förbereder för maximal eskalering. De samlar allt de har tillgängligt och genomför övningar, säger Danilov till Sky News.

– Allt är möjligt. Vi utesluter inget scenario under de kommande två till tre veckorna. Men den här gången har vi mer stöd från våra vänner i väst än vi hade för ett år sedan. De som hjälper oss har verkligen börjat ge maximalt med hjälp. Blodigare dagar väntar, säger han.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN