tragiska livsöden

Noah, 33, fick fästingbett – flyttade in hos föräldrarna: ”Inget liv”

33-åriga Noah tvingades flytta hem efter att han fått borrelia – behöver hjälp med allting.

FOTO: SWNS
Noah, 33, har bott hemma hos sina föräldrar i mer än ett år.
På grund av sin sjukdom kan han inte gå, äta eller skriva själv.
– Jag har inget liv, jag är bara i sängen hela dagen. Det är så mitt liv är nu, jag tittar bara på TV, säger han enligt MyLondon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

ALS-sjuka Victoria: ”Varför jag?”
0:41

Efter reklamen: ALS-sjuka Victoria: ”Varför jag?”

(0:41)

Slå på ljud

2019 började 33-åriga Noah Greaves från Huddersfield i nordvästra England plötsligt att känna sig dålig. Musklerna i kroppen blev svagare och han började få skakningar och domningar i händerna, så han kunde till och med ha svårt att äta.

När han kontaktade vården var han snabb med att berätta att han arbetade som ekolog och att han ofta blir biten av fästingar medan han jobbar utomhus i Skottland. Han spekulerade därför själv i om det var borrelia han drabbats av. Läkarna på National Health Service (organisationen som ansvarar för offentliga vården i Storbritannien) trodde dock att det var begynnande MS som Noahs kropp visade prov på.

Noah älskar att vara utomhus och är en riktig friluftsmänniska.

Noah älskar att vara utomhus och är en riktig friluftsmänniska.

FOTO: SWNS

Eftersom Noah var övertygad om att det var borrelia – och inte MS – som han hade så gick han till en privat läkare som bekräftade hans misstankar. Han hade fått sjukdomen eftersom han blivit biten av en infekterad fästing. Om man inte behandlar borrelia kan man få hudbesvär, värk i leder, armar, ben, huvudet och man kan bli förlamad i ansiktet.

– NHS erbjuder visserligen den behandling jag behöver, men de kan inte göra det förrän de har fått ett positivt borreliaprov. Men i deras värld har jag MS, vilket var anledningen till att jag fick söka privat vård: NHS vägrar acceptera att jag har borrelia, säger han enligt MyLondon.

Är fast i föräldrarnas hus

Samtidigt säger Noah att NHS har hjälpt honom mycket också. Eftersom han knappt kan röra sig längre bor han sedan ett år hos sina föräldrar. Han behöver hjälp med i stort sett allting. De senaste månaderna har han bara legat och tittat på TV i föräldrarnas vardagsrum.

– De har varit så bra hela tiden – helt fenomenala. De har gett mig min säng, en gåstol, en sjukgymnast som kommer till mig och hjälper mig med min rörlighet. Jag har inget liv, jag är bara i sängen hela dagen. Det är så mitt liv är nu, jag tittar bara på TV, säger han.

Noahs dagar ser likadana ut nu för tiden. Det är sängen och TV:n som gäller.

Noahs dagar ser likadana ut nu för tiden. Det är sängen och TV:n som gäller.

FOTO: SWNS

Under det senaste året har Noahs symptom blivit värre och han har gått från att vara en ung och stark man som var mycket ute i naturen till att vara sängliggande.

– Han är en utomhusmänniska, det var därför han tog det jobb som han hade. Så det är ännu mer hjärtskärande att han nu ligger i sin säng hela tiden varje dag, säger Noahs kompis Sylvia Suddes.

”Ju tidigare man gör det desto...”

Hans mamma tycker inte att det pratas tillräckligt mycket om farorna av fästingbett och hur man kan undvika dem.

– När Noah var uppe i Skottland och jobbade så tror jag inte att det pratades någonting om vikten av att undvika fästingbett och hur det kan påverka ditt liv. De fick inte tillräckligt med information. Noah hade nog varit mer försiktig om han visste vad som kunde hända, säger mamman Sarah Greaves, 62, och fortsätter:

Noah arbetar som ekolog i Inverness i Skottland. Han hoppas att han kan lära sig gå utan assistans igen så han kan ta sig ut.

Noah arbetar som ekolog i Inverness i Skottland. Han hoppas att han kan lära sig gå utan assistans igen så han kan ta sig ut.

FOTO: SWNS

– Det vore bra om vi kan öka medvetandet hos folk så att de vet att om de får ett fästingbett så måste de gå och undersöka det direkt. Ju tidigare man gör det desto större är chansen att man inte får några långvariga men.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN