Nils van der Poels oväntade krav efter VM-guldet: ”För dåligt”

07 mar, 2022 
https://image.hant.se/alexprofilbild.jpeg.jpg?imageId=7524194&x=0&y=19.277108433735&cropw=100&croph=56.224899598394&width=1318&height=1318
Alex Hartelius

Nils van der Poel fick inte det firandet han förtjänade efter OS-succén i Kina.
Nu ställer han högre krav.
– Det var för dåligt, säger han till Aftonbladet.

Annons
Nils van der Poel om sitt testamente
Nils van der Poel om sitt testamente

Nils van der Poel, 25, meddelade efter OS-succén att han lägger ned med elitsatsningen. Karriären avslutade han på bästa tänkbara sätt med OS-guld i 5 000 och 10 000 meter.

Under helgen satte han även dit en liten extra guldstjärna när han tog ytterligare en guldmedalj under allround-VM i norska Hamar. Tränaren Joel Eriksson kunde bara häpna över 25-åringens idrottsliga kapacitet.

– Nils har haft stolpe in på allt han gjort i hela sin karriär. Vi tyckte att OS-gulden var en perfekt avslutning men att han även vinner allround-VM – som är det största som finns inom vår sport, det är där man korar den största åkaren inom alla distanser – är otroligt, sa Joel Eriksson till Aftonbladet.

Nils van der Poel
Nils van der Poel sprutar ned nederländskan Irene Schouten med champagne efter söndagens guld i allround-VM.
Annons

Skridskostjärnans oväntade krav på tränaren

Festandet efter OS-succén i Kina blev sparsmakat och Nils van der Poel kan i efterhand känna sorg att gulden inte firades mer. Men efter allround-VM fick han chans till revansch och uppmanade tränaren Joel Eriksson att leverera.

– Joel är festansvarig! Ni får fråga honom vad det blir. Men vi måste ta revansch efter OS i alla fall. Det var för dåligt, sa Nils van der Poel.

Joel Eriksson vågade nästan garantera en bättre festkväll än den som inträffade på Stureplan strax efter OS-turneringen. Och om inte stället levererade, skulle huvudpersonen göra det.

– Nils är ju jävligt social och trevlig. Han vill alltid ha människor omkring sig. Han är inte killen som sitter blyg i ett hörn för sig själv. Han tar verkligen för sig. Han får högsta betyg, sa Joel Eriksson till Expressen.

Nils van der Poel
Nils van der Poel, 25, kräver att tränaren Joel Eriksson styr upp en bättre fest än den efter OS. ”Det var för dåligt”, säger Nils van der Poel till Aftonbladet.
Annons

”Vill se hur bra soldat jag blev”

Vad Nils van der Poel ska göra efter karriären är oklart. Han har tidigare öppnat upp om att det kan bli något inom den svenska armén. Mellan 2018-2019 gjorde han värnplikten vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur och tog ett tävlingsuppehåll på två år.

Under en presskonferens förra veckan sa han att han följt Rysslands invasion av Ukraina och att han inte uteslöt att ansluta till den svenska armén.

– Jag har investerat 14 månader av mitt liv till att bli en så bra soldat som jag kan bli. Så det finns en del av mig som vill se hur bra soldat jag blev. Vill jag döda människor? Helst inte, sa han till SVT Sport.

Nils van der Poel
Nils van der Poel lägger ned elitsatsningen. Vad han ska göra nu är oklart.
Annons

Foto: Geir Olsen, Håkon Mosvold Larsen

Annons